Početna » ПРАВИЛА ТОКОМ ПОСТА НИСУ ИСТА ЗА СВЕ: Свештеник појаснио о чему је реч, и шта је по њему највећи грех

ПРАВИЛА ТОКОМ ПОСТА НИСУ ИСТА ЗА СВЕ: Свештеник појаснио о чему је реч, и шта је по њему највећи грех

ВАСКРШЊИ пост ове године почиње 18. марта и трајаће све до 4. маја. Православни хришћански верници 5. маја прослављају Ускрс, највећи и најстарији хришћански празник који се слави у спомен на Христово васкрснуће, његову победу над смрћу и над грехом. Том празнику претходи велики Ускршњи, Васкршњи, односно Часни пост.

од Паланка данас
0 Коментар

Отац Арсеније Арсенијевић, старешина Вазнесењске цркве у Београду, једном приликом причао је о правилима поста и шта заправо пост подразумева, у Јутарњем програму ТВ Прва.

На тврдње верског аналитичара да не би требало гледати ни серије током поста, отац Арсеније је имао додатно објашњење, рекавши да је пост за душу и тело што и кондициони тренинг за спортисту.– Да ли само њих? Пост подразумева свеукупно уздржавање, телесни пост и исхрана су нам јасни, али оно што је кудикамо важније је да користимо телесни пост као одскочну даску. Као што спортиста има кондициони тренинг, без којег неће моћи да покаже вештину, тако и нас пост припрема. Духовни део одрицања, приближавање Богу уз дела, мора нас удаљити од свега што нас кочи на том путу. Желимо да наше мисли посветимо Богу. Ако будемо непрекидно у информацијама, не само у серијама, утакмицама или другим забавним садржајима, него и превелика информисаност човека оптерећује. Можда није лепо то рећи у информативном програму, али човек треба да се умири, да мисли сабере, да се бави молитвом, да чита духовне књиге, да иде на богослужење и причешће… Онда осећа како се живот мења – рекао је он.

На почетку поста, људи можда буду и нервозни, немирни, због мањка хране на коју су навикли, а отац Арсеније каже да су те врсте стреса нормалне и изван поста.

– Мало дајете и одговор, човеку се мења живот и када год се то дешава, осећа неки немир. Знају људи рецимо да оду на одмор, па 4-5 дана буду нервозни. Тек пред крај одмора се опусти, то су уобичајене ствари. У промени начина живота, тело се буни, ми желимо да будемо у инерцији а пост је нагло мења. Желимо да будемо бољи људи, да личимо на свога Творца а не на нечастивог. Да покажемо и остваримо оно лепо у себи, и против тога се јавља отпор – рекао је он.

Ко сме да ублажи правила поста или да га се не придржава?

– То је индивидуално, у правилима поста приметићемо једну другачију ствар у односу на, рецимо, неки програм учења који почиње од најлакшег. Правила поста су најстрожа, а не најлакша, и онда се ублажавају. Али морају да покажу колико неко може дати труда, неко ко се стриктно придржава поста, свештеници… То не значи да смо сви у обавези да тако постимо, није свако у могућности. Ту су труднице, болесници или неко ко је у великом физичком напору. Не може пост да буде исти за некога ко је на њиви или грађевини, и некога ко седи у канцеларији, недопустиво је да се то изједначи, човек који је у већем напору ће се разболети – рекао је он.

Које су највеће грешке при посту?

– Многих грешака буде, али да истакнемо ту самодовољност, када неко мисли да је испунио једну ствар и да је то сада довољно. Телесни пост није једина сврха, неко може неприметно да упадне у гордост, сујету, да мисли да је нешто велики у односу на другог. Пост мора довести до дубине смирења, баш кроз те нервозе схватамо да не можемо да учинимо ни најмању ствар. Ту схватамо да нисмо толико добри колико мислимо, е у томе је суштина. На тај начин добијам љубав и разумевање према другима, а не себе да убедим да сам најбољи и да наређујем около, јер сам ‘показао’ како нешто могу – рекао је он.

– Порука у ово кризно време – умирите дух и тело кроз пост, кроз размишљање о Богу, да истерамо страх из срца, Бог је ту са нама и чува нас. На тај начин би требало истерати највећег непријатеља, да верујемо Богу и јачамо се, бићемо бољи у сваком погледу – рекао је он.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept