Početna » ПРАВОСЛАВНИ ВЕРНИЦИ СУТРА СЛАВЕ ПРАЗНИK ПОРОДИЦЕ: Сваки ВЕРНИK зна да ЈЕДНУ СТВАР МОРА ДА УРАДИ!

ПРАВОСЛАВНИ ВЕРНИЦИ СУТРА СЛАВЕ ПРАЗНИK ПОРОДИЦЕ: Сваки ВЕРНИK зна да ЈЕДНУ СТВАР МОРА ДА УРАДИ!

Преподобни Kсенофонт и Марија били су угледни и богати грађани Цариграда

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква и верници славе сутра празник који се сматра даном породице. У питању је дан Преподобног Kсенофонта и Марије, њихових синова Јована и Аркадија.Преподобни Kсенофонт и Марија били су угледни и богати грађани Цариграда и живели су у 5. веку. Прича каже да су били велики хришћани и да су сву своју пажњу посветили томе да и синове – Јована и Аркадија, васпитају у истом духу.

Међутим, када су им деца одрасла, породицу је задесила велика несрећа – брод којим су Јован и Аркадије пловили ка Бејруту у коме је требало да наставе школовање захватила је велика олуја. Момци су се спасли, али су их таласи избацили на различите обеле, тако да су обојица мислили да је онај други погинуо. Kако су браћа била веома привржена један другом, од туге су обојица решили да се замонаше и у вери пронађу утеху за свој бол.

Са друге стране, Kсенофонт и Марија су мислили да су им се оба сина удавила. Скрхани тугом, након две године су дошли у Јерусалим да се поклоне светињама. Случајем, било је то у исто време када су и Јован и Аркадије дошли у овај град.

И тако се у Јерусалиму, према причи, догодило велико чудо и поновно спајање ове породице. Прво су се сусрели Јован и Аркадије, а онда и Kсенофонт и Марија са њима.

Пресрећни родитељи су тада схватили да су деца највеће благо које човек може да има и све своје богатство су разделили сиромашнима па су се и они замонашили.

Чланови ове честите породице живели су посвећени Богу све до краја свог живота.

Њихов празник данас је празник сваком дома у коме влада мир и слога и у коме споне љубави повезују родитеље и њихову децу.

У старој Србији је постојао обичај који се понегде и до данас одржао да породице данас заједно одлазе у цркву и пале свеће – родитељи за Kсенофонта и Марију, а деца за Јована и Аркадија. Сви би требало да се помоле за здравље и да остатак дана проведу заједно у шетњи и дружењу. Верује се да ће чланове те породице срећа пратити преко целе године.

Чак иако не верујете у ове обичаје данашњи дан проведите поред својих најмилијих. Причајте, шалите се и смејте се. Видећете, љубав ће вам се вратити стоструко.
Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept