ПРАЗНОВАЊЕ БОЖИЋА

Васкрс је највећи хришћански празникa али се Божић прославља најсвечаније у целој календарској години. Рођење Сина Божјег јесте велика тајна љубави Божије. Никада човек није тако близак човеку као данас, на Божић. Никада одрасли и деца нису толико блиски једни другима као данас.

Никада човек не осећа тако снажно потребу да се мири и зближава са другим људима као данас. Његово очовечење и силазак међу људе у ,,породицу“. Учинио је да Божић постане породични празник: деце, мајки, очева и целе породице. Зато ни један други празник нема толико раскошне симболике и фолклорних елемената као Божић.

Инспирисан: вером, локалном културом и традицијом, народ је вековима стварао различите обичаје у част празника. Божићу се радује и старо и младо, и мушко и женско. Божић је дан у који је Бог постао човек, да би људи постали богови по благодати; Божић је дан откривања вечне истине о Богу, човеку и свету; Божић је дан у који се сјединило Небо и Земља, у који је засијала свету вечна светлост богопознања; Божић је дан у који су се људи измирили са Богом и познали да су синови Божји – да су сви људи браћа и вечна сабраћа, призвана на узајамну љубав, мирење и праштање.  

На неколико недеља пред Божић (већ од Никољдана) и неколико недеља после Божића (до Савиндана) траје свечано празнично расположење. Народ се весели и радује, у кућама и породицама влада пријатно духовно расположење, у атмосфери се осећа неко тихо празнично блаженство, па се у таквим приликама људи мире, праштају једни другима увреде нанете преко године и цео народ постаје једна душа. 

Поставља се питање како славити Божић данас, у измењеним условима живота, нарочито у урбаним срединама, где нема ни ватре ни огњишта, шуме, дрвећа и где је немогуће на високе спратове подизати велико дрво и сламу. Срби су Божић, исто као и крсну славу, славили у тешком ратним условима у рову, на стражи, на фронту, тим пре га је лакше славити у светлим, пространим, топлим и комфорним становима, у градским срединама. Уместо великог дрвета у цркви се узме освећена гранчица бадњака и сламе.

Припремио: Марко Лазовић

студент Православно Богословског факултета

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/praznovanje-bozica/