ПРЕД НАМА ЈЕ ВРЕЛО ЛЕТО

У целој Србије има изгледа да ће средња сезонска температура ваздуха током периода Јул-Август-Септембар 2021. бити изнад вишегодишњег просека. Истовремено, у већем делу Србије постоји подједнака вероватноћа да ће сума падавина током периода Јул-Август-Септембар 2021 бити испод или у границама вишегодишњег просека (референтни климатолошки период је Јул-Август-Септембар 1981-2010). Што значи да је пред нама врело лето.

Према прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода јул ће бити топлији и мало сувљи. Очекују се и топлотни таласи.

Средња минимална температура ваздуха у јулу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1.9ºS у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јулске средње минималне температуре ваздуха од 19.4ºS.

Средња максимална температура ваздуха у јулу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 2.0ºS у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јула биће око 30.6ºS.

Месечна сума падавина током јула биће мало испод вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 12 mm нижим у односу на вишегодишњи просек, наводе из РХМЗ-а.

Топлији и мало сувљи август уз појаву топлотних таласа.

Средња минимална температура ваздуха у августу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1.1ºS у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност августовске средње минималне температуре ваздуха од 18.8ºS.

Средња максимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 2.6ºS у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током августа биће око 31.4ºS.

Месечна сума падавина током августа биће мало испод вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 14 mm у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини августовска сума падавина износиће око 40 mm.

Мало топлији и просечно влажан септембар

Наставак позног лета и у првој половини септембра.

Средња минимална температура ваздуха у септембру имаће вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.4ºS у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност септембарске средње минималне температуре ваздуха од 13.9ºS.

Средња максимална температура ваздуха у септембру биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.8ºS у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током септембра биће око 24.1ºS.

Месечна сума падавина током септембра биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 11 mm нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини септембарска сума падавина износиће око 43 mm.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pred-nama-je-vrelo-leto/