ПРЕД НАМА КИШОВИТ ВИКЕНД

Kако је метеоролог Марко Чубрило најавио, за викенд нам следи погоршање времена, па нас у суботу и недељу очекују пљускови са гмрљавином, а већ сутра дневна температура од само 14 степени.

– Kрајем данашњег дана ново, јаче, наоблачење захватиће северозападне и западне пределе Хрватске условљавајући кишу и локалне пљускове. Ово погоршање је последица приближавања хладног фронта који ће се у току ноћи ка петку полако премештати даље на југоисток доносећи ноблачење са кишом, а понегде и то углавном дуж Јадрана и у његовом залеђу може бити и грмљавинских пљускова. Претежно сунчано и топлије у односу на остакак региона би требало да се задржи над јужним, југоисточним и источним пределима Србије. Дневни максимум од само око +14 над северним и средишњим деловима до око +26 на југоистоку Србије – каже Чубрило.

– За викенд се рачуна на утицај секундарног циклона над Јадраном, па би и Војводина, северозападна и западна Србија могле бити у хладном сектору овог циклона те би овде уз право јесење време било облачно са кишом. Над осталим делом Србије би било променљиво облачно и топлије, понегде уз локалне пљускове – додаје Чубрило.

Лоша вест и за све који су на летовању јер ће дуж северног и дела средњег Јадрана бити јаке буре, а над осталим делом средњег као и над јужним Јадраном дуваће јак, а у суботу после подне на отвореном мору и олујан југо.

– Дневни максимум ће се кретати од само око +10 степени Целзијуса над брдско-планинским делом БиХ до око +25 на југу и истоку Србије. У ноћи ка недељи хладан ваздух ће захватити цео регион, али ће падавине у недељу углавном престати, док ће само још на југу Србије и над Црном Гором бити кише и грмљавине – каже Чубрило.

Најмање падавина биће над југом и југоистоком Србије.

– Од недеље постепено побољшање уз престанак падавина али би остало релативно свеже уз хладне ноћи. Око 1.9. би на кратко отоплило, али се већ око 2.9. очекује освежење уз пљускове. Око 6.9. би могло доћи до стабилизације и отопљења, али ових дана атмосфера над простором северне Америке, Атлантика и Европе је велика слагалица, обзиром да се над тропским атлантиком тренутно развијају чак три тропска система од којих би барем два ускоро требала да се почну премештати ка умереним гографским ширинама.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pred-nama-kisovit-vikend/