Početna » (ВИДЕО) ПРЕД СРБИЈОМ ЈЕ МИРНА НОЋ, СУТРА ЈОШ ЈЕДАН КИШНИ ДАН

(ВИДЕО) ПРЕД СРБИЈОМ ЈЕ МИРНА НОЋ, СУТРА ЈОШ ЈЕДАН КИШНИ ДАН

У ТОКУ вечери у Србији се очекује смиривање времена, само се још на југоистоку очекује киша, понегде и пљускови са грмљавином, али уз престанак падавина касније током вечери.

од Паланка данас
0 Коментар


 

Дакле, током вечери и ноћи широм Србије биће суво и без падавина.

Ове вечери је и релативно свеже. Тренутне температуре крећу се од 17 до 23°Ц, у Београду је 18°Ц. Златибор и Сјеница мере 13°Ц, а Копаоник 9°Ц.До јутра минимална температура у Србији спустиће се на 12 до 16°Ц, у Београду на 14°Ц, а на планинама испод 10°Ц.

Србија ће наредних дана бити под утицајем веома израженог висинског циклона са центром изнад централне Европе, а у склопу њега до нашег подручја ће у склопу северозападног висинског струјања и даље стизати свежа ваздушна маса.

У Србији у понедељак ујутро у већини предела ведро или умерено облачно. Пре подне у свим пределима Србије биће суво, на југу и истоку и сунчано.

Већ током јутра облачни систем са падавинама формираће се изнад северног и средњег Јадрана и он ће се током дана премештати преко централне Хрватске, Далмације и БиХ даље према истоку.

Већ средином дана овај облачни систем захватиће западне пределе Србије и донети кишу и пљукове са грмљавином. У току послеподнева овај систем премештаће се даље према истоку, тако да се у већем делу Србије повремено очекују киша и локални пљускови са грмљавином, а суво би остало само на северу Војводине, до пред крај дана и на југу и истоку Србије.
БОНУС ВИДЕО


Касније после подне над западним и југозападним пределима Србије очекује се интензивирање падавина уз веома обилне пљускове. Врло обилне падавине прво ће захватити Подриње, Златиборски округ, југозападне пределе Србије и Пештерскиу висораван, да би се талас веома обилних падавина премештао преко Рашког округа, центрлалне Србије, долине Западне Мораве, Расинског округа и југоистока Србије даље према истоку Србије.

На овом подручју уз обилне пљускове са грмљавином очекују се и јачи грмљавински процеси, а за 6 сати могло би да падне од 20 до 40 литара кише по квадратном метру, на неким локацијама и преко 50 литара. Очекује се нагли раст мањих токова, уз опасност од изливања код мањих токова и потока бујичних карактера.

Највећа опасност од поплава на мањим токовима бујичног карактера очекује се у западним, југозападним и источним пределима Србије, односно на горњим токовима сливова Дрине, Западне Мораве, Ибра, Пека, Млаве и Тимока.

Како појашњава метеорлог Ђорђе Ђурић, постојаће опасност да понегде дође до поплава и услед немогућности да одводни и канализациони системи прихвате већу количину воде у веома кратком временском интервалу, односно да дође до урбаних поплава.

Најмање падавина очекује се на југу и северу Србије, уз престанак падавима у Војводини. Талас обилних падавина неће захватити север Србије, нити Београд.

У ноћи ка уторку очекује се смиривање ситуације, да би се талас обилнијих падавина само још задржавао изнад источне Србије, уз талас слабљења и премештања даље на исток.

У уторак се очекује стабилизација времена, а слабих падавина биће још ујутро на истоку и југоистоку Србије. Биће и даље свеже, уз температуре од 22 до 26°Ц, у Београду до 24°Ц.

Од среде се у свим пределима Србије очекује сунчано и топлије, према крају седмице и све топлије.

(Телеграф.рс)

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept