Početna » ПРЕД СВАКО НЕВРЕМЕ СТИЋИ ЋЕ НАМ СМС: Ево како ће убудуће функционисати систем заштите грађана

ПРЕД СВАКО НЕВРЕМЕ СТИЋИ ЋЕ НАМ СМС: Ево како ће убудуће функционисати систем заштите грађана

УСКОРО би наши грађани, пред невреме, требало да добијају СМС поруку упозорења. То је предвиђено новом стратегијом смањења ризика од катастрофа.

од Паланка данас
0 Коментар

Суперћелијска олуја која је протуњала нашом земљом показала је да грађани или не разумеју упозорења Републичког хидрометеоролошког завода или не знају шта поводом њих да предузму.Зелени, жути, наранџасти и црвени – старом стратегијом из 2011. дефинисане су четири врсте метеоаларма које издаје РХМЗ. На основу тих упозорења реагује Министарство унутрашњих послова.

– Након пријема ових информација од стране Сектора за ванредне ситуације уз додатна упутства, ове информације се прослеђују организационим јединицама РС и обавештавају се локални штабови за ванредне ситуације у чијој надлежности је и она прва ситуација попут ванредне ситуације – рекао је Горан Михајловић, помоћник директора РХМЗ-а.

Новом статегијом предвиђено је увођење јединственог броја 112 који ће објединити све надлежне службе – полицију, ватрогасно-спасилачке јединице, хитну медицинску помоћ. Први на потезу биће МУП који ће издавати упутства грађанима.

– Министарство унутрашњих послова треба преко одговарајућих мобилних оператера да изда обавештења грађанима. Ако у ванредним ситуацијама дође до ометања критичне инфраструктуре, постоје специјализоване јединице које обавештавају грађане на терену – изјавио је др Владимир Цветковић, професор на Факултету безбедности.

Упозорење путем СМС-а уведено је у бројним државама у свету, међу којима је и Грчка. У тој земљи „аларм“ за невреме уведен је 2019, после великих пожара у Атини. Када тај систем заживи и у нашој земљи, упозорење на опасност од временских непогода стићи ће на мобилне телефоне свих грађана унутар угрожених подручја.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept