ПРЕДЛОГ НПС: ВЕЋИ БРОЈ ЧАСОВА СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ВРАЋАЊЕ КЛАСИКА У ГИМНАЗИЈЕ

Национални просветни савет подржао је „Декларацију о неопходности повећања броја часова српског језика и књижевности у основној и средњој школи“, која је у јуну усвојена у Тршићу.

Такође, НПС се залаже за поваратак неких књижевних дела у гимназијски програм.

-С обзиром да је број часова српског језика најмањи у окружењу и у Европи, повећање би свакако утицало на успешност реализације садржаја свих других предмета, као и резултате међународне провере функционалне писмености ученика – навео је НПС.

Национални просветни савет је препоручио и враћање књижевних дела наших и светских класика у гиманзије.

-Након анализе програма сва четири разреда гимназије, једногласно је одлучено да се Министарству просвете, науке и технолошког развоја, као и Заводу за унапређивање образовања и васпитања пошаље,  како предлог Декларације, тако и предлог ревизије.  Уколико савет буде усвојен, наши ђаци ће поново читати и Ћосићево „Време смрти“, драме Душана Ковачевића, Александра Поповића, Љубомира Симовића, поезију Матије Бећковића, „Еx Понто“, Иве Андрића, Бодлеровог „Албатроса“, Хемингвејев роман „Старац и море“, као и народну епску песму „Бој на Мишару“ – наводи НПС.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/predlog-nps-veci-broj-casova-srpskog-jezika-i-vracanje-klasika-u-gimnazije/

1 comment

    • Učitelj on 19/07/2020 at 12:08

    U Palanci bi trebalo upetostručiti fond časova iz srpskog jezika i književnosti! Mada je za većinu kasno…..

Komentari su onemogućeni.