ПРЕДЛОГ ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ СВАДБЕНОГ ВЕСЕЉА У ВРЕМЕ КОРОНЕ

Ако планирате свадбу, или идете некоме на свадбу, овако ће оне да изгледају: На весељима без љубљена младе и играња, музика иза плексигласа!

Без љубљења младе, ђускања на подијуму и шведског стола, по пет људи на столовима на размаку од два метра, плексиглас који одваја музику од гостију, ношење маски и чување списка званица и 30 дана након окончања прославе – овако би од сада могле да изгледају свадбе у Србији за време трајања пандемије корона вируса.

Град Београд је са Градским заводом за јавно здравље, Привредном комором Србије и представницима “Ивент” индустрије упутио Влади Србије приједлог, који садржи четири протокола са условима под којим би могле да се одржавају свадбе, конгреси, концерти и како би био регулисан рад ноћних клубова и барова.

Ограничити трајање свих скупова, обезбедити да догађајима присуствују само позване особе, што се може спровести ангажовањем тзв. Kовид редара, који би опомињао па чак искључиво лице са догађаја које се не понаша у складу са прописним мерама – наводи се, између осталог, у препорукама у једном од протокола:

– Kолико год је могуће, груписати по столовима чланове истог домаћинства или особа које су у свакодневном контакту. Ношење заштитних маски је обавезно, за све, и за запослене и за учеснике све време боравка на догађају, било у затвореном објекту или на отвореном, осим када конзумирају храну или пиће.

– Од обавезе, ношења маски могу бити изузети само поједини музички извођачи и то само у тренутку извођња, као што су певачи, музичари на дувачким инструментима, али тада се препоручује постављање физичке баријере, од плексигласа или другог материјала који се лако чисти и дезинфикује, избегавање било каквог директног контакта, односно традиционалног честитања, грлења, љубљења на прославама – још су неке од наведених мера.

Препоруке за свадбе, пријеме и конгресе:

– Мерење температуре, свим гостима или учесницима при уласку – размак између столова од најмање два метра, за столом не може седети више од пет особа – дистанца од најмање два метра приликом уласка у објекат – укидање подијума за игру – баријера од плексигласа између музичког оркестра и публике – избегавање честитања, грљења и љубљења – онемогућити шведски сто и омогућити послужење за столом – временски ограничити трајање догађаја – чување спискова гостију најмање 30 дана од дана догађаха – присуство редара ковид који би надгледао спровођење мера.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/predlog-za-organizaciju-svadbenog-veselja-u-vreme-korone/