Početna » ПРЕДЛОЖЕНО КОЛИКО СТУДЕНАТА МОЖЕ ДА СЕ УПИШЕ „НА БУЏЕТ“-ШКОЛАРИНА ПОСКУПЕЛА НА 10 ФАКУЛТЕТА

ПРЕДЛОЖЕНО КОЛИКО СТУДЕНАТА МОЖЕ ДА СЕ УПИШЕ „НА БУЏЕТ“-ШКОЛАРИНА ПОСКУПЕЛА НА 10 ФАКУЛТЕТА

СЕНАТ Универзитета у Београду усвојио је предлог да се у наредној школској години на буџет упише 14.468 студената на свим нивоима студија, а коначну одлуку о броју буџетских студената доноси Влада Србије.

од Паланка данас
0 Коментар

Места за самофинаситање има 13.260. На основним студијама буџетских места биће за 9.778 академаца, а о свом трошку моћи ће да се школује 5425 студената.Ово су предложили факултети, а усвојио Сенат, док коначну одлуку доноси Влада Србије у мају.

НА 10 факултета Универзитета у Београду студенти ће, од предстојеће школеке године да плаћају веће школарине.

Ово је речено данас на седници Сената Универзитета у Београду. Проректор за наставу Дејан Филиповић навео је и да је 10 факултета Сенату доставило одлуку о повећању школарине, чека се одлука још два факултета, док 19 није подизало цене школовања. Филиповић није хтео да прецизира које високошколске установе се подигле цене али је навео да је повећање од 3.000 до 15-20.000 динара.

Међутим, како „Новости“ сазнају, школовање ће у наредној години бити скупље на Факултету организационих наука, где је цена са 159.000 динара подигнута на 171.000, а декан проф. др Милан Мартић каже да је повећање мање од инфлације.

Нешто већа цена је и на Учитељском факултету, који је школарину са 108.000 динара подигао на 111.000, што је, како каже декан Данимир Мандић, повећање од од 2,7 одсто.

Веће цене су и на Економском факултету који је „поскупео“ за шест одсто, а то значи да школовање овде кошта између 112.479 динара и 147.999 динара, лане је то било између 106.212 и 139.754 динара.

И Шумарски факултет је подигао школарину за 10 одсто, па ће будући академци који не уђу на буџет плаћати 80.000 уместо досадашњих 72.000 динара. Декан проф. др Бранко Стајић каже да ова високошколских установа школарине није подизала од 2015. године, а да мали број студената плаћа ову цену јер већина кандидата уђе на буџет, а они који, ипак, плаћају могу то учинитина четири рате.

Цене школарина, међутим, нису подизали неки од најпопларнијих факултета, као на пример, Медицински, а декан проф. др Лазар Давидовић каже да се студнети на овом факултету већ дуго школују по старим ценама. Иста ситуација је и на Стоматолошком, а цене нису повећавали ни Машински, Архитектонски, Грађевсинки, Билошки, Хемијски, Филололошки, Пољопривредни, Правни…

Новости

Иначе, календаром уписа предвиђено је да први (јунски) уписни рок почиње 19. јуна пријављивањем кандидата које траје до 22. јуна. Пријемни испити биће одржни од 24. јун до 28. јуна, а факултети треба најкасније до 1. јула да објаве прелиминарне ранг-листе по студијском програму. Најкасније до 8. јула Универзитет објављује коначне ранг листе по студијским програмима које су основ за упис. Упис кандидата предвиђен је најкасније од 8. до 12. јула.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept