ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ „СРПСКА ПРИЧА“ КОЈУ ЈЕ ПРИРЕДИО НЕМАЊА ДЕВИЋА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У СРЕДУ

Среда, 10. октобар 2018. године, 18 часова, Народни музеј у Смедеревској Паланци

Представљање књиге Александра Милошевића „Српска прича“, коју је приредио Немања Девић. Учествују: Борислав Челиковић (Службени гласник), др Коста Николић и Немања Девић (Институт за савремену историју), Горан Милошевић.

Типичан изданак слободарске шумадијске лозе – сасушене и готово закорављене након 1918, официр војске Kраљевине Југославије до гроба веран датој заклетви и предачким заветима – који не признаје капитулацију 1941. године. Устанички вођ у Шумадији и сведок првог чина на позорници грађанског рата; комадант корупуса и групе корпуса ЈВуО, поверљиви сарадник Драже Михаиловића и последњи сведок слома његове војске на Зеленгори 1945. године. Невољни изгнаник из отаџбине и канадски емигрант, физички радник и једно од првих пера српске емиграције.

Бескомпромисни равногорски идеолог и песничка душа – вечито рањена због судбинског удеса његовог народа и земље од којих је био вечито раздвојен супротно своим хтењима. Човек који је, као и његов ратни командант „много хтео и много започео“, али је вихор светски однео њега и његов рад… Поживео је готово стотину година и кроз његову се судбину осликала историја српског XX века.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/predstavljanje-knjige-srpska-prica-koju-je-priredio-nemanja-devica-u-narodnom-muzeju-u-sredu/