PREDSTAVLJENA NOVA OPELOVA „ASTRA“

A1Opelovi kompakt automobili su već četiri decenije omiljeno prevozno sredstvo u našoj zemlji. Nemačko poreklo i generalno dobar imidž su najviše zaslužni za ovakav status. Nekada je to bio “kadet” a od početka devedestih “astra”. Oba ova modela su bila u samom vrhu liste želja prosečnog vozača u Srbiji.

Na poziv Opela, prisustvovali smo evropskoj prezentaciji “astre K”, koja je održana manjim delom u Austriji a većim u Slovačkoj, na lokalnim putevima oko glavnog grada, Bratislave.

Domaćinska atmosfera i željno iščekivana nova “astra” su učinili da se osećamo kao kod kuće. Opel nam je pripremio četiri verzije za testiranje, tri benzinca i jedan dizelaš. Svi ovi motori su praktično novi i samostalno su razvijeni od strane stručnjaka iz Riselshajma.

Iako gama motora počinje sa atmosferskim benzincem zapremine 1,4 litre od 100 “konja”, na prezentaciji je osnovnu verziju predstavljao najnoviji – 1,0 turbo-benzinac sa 105 konjskih snaga. Ipak, mi smo se za prvu vožnju odlučili za zlatnu sredinu, koju u ovom slučaju predstavlja 1,4 turbo-benzinac sa 150 KS.A2

Osim u ovoj, jačoj verziji, prodavaće se i sa 125 “konja”. Ostale dve verzije “astre” koje su nam bile dostupne za test vožnje su 1,6 turbo sa okruglo 200 KS i najjači dizelaš iste zapremine od 136 “konja”.

Svaka sličnost sa odlazećom generacijom “astre” je namerna. Dizajneri Opela su nam na kratkoj prezentaciji objasnili da nisu želeli previše da menjaju dizajnerski pravac koji se pokazao više nego uspešnim. Razlike su sasvim dovoljne da se postojeća ideja usavrši ali i da se novi auto distancira od starog.

Dakle, ovo nije nikakav sveobuhvatniji redizajn, već je “astra K” potpuno nov auto na kome se bukvalno sve razlikuje u odnosu na “astru J”. Sve u svemu, dizajn je takav da zaista nismo uspeli da pronađemo neku manu, a još manje funkcionalnu.

Ima tu dosta kreativnih momenata koji prijaju oku a jedan od njih je na vratima gepeka koji je inače prvi deo automobila sa kojim smo se susreli. Prtljažna vrata su konkavna sa ispupčenim Opelovim znakom ispod koga se krije taster električne bravice. Lepo izvajane linije, kojih se ne bi postideli ni najbolji vajari, su zaslužne za status jednog od najlepših automobila u ovom trenutku.

Prethodna generacija “astre” je bila specifična po tome što je unutrašnjost pretendovala na premijum segment, i u pogledu dizajna i materijala. Ovaj put nema velikog iznenađenja, s obzirom da je zadržan ionako visok nivo kvaliteta.Međutim, razlika u funkcionalnosti je prilična. Ovde je primenjen princip da je manje u stvari više, tako da je u velikoj meri smanjen broj dugmića i tastera.

Na centralnoj konzoli sada postoje tri grupe tastera – za multimediju, “klimu” i komande vezane za samu vožnju, pa je njihovo korišćenje intuitivno. Opel se potrudio da utisak ekskluzivnosti podigne na viši nivo time što su bočne stranice donjeg dela centralne konzole obložene proštepanom eko-kožom.

Dakle, estetika i osećaj doživljenog kvaliteta su na vrlo visokom nivou, kako i dolikuje brendu iz Riselshajma. Međutim, podjednako važan je i tehnički aspekt, što ga i dalje drži u samom vrhu klase. Test vožnja počinje.Izlazimo sa parkinga bečkog aerodroma gde smo preuzeli automobile i vozimo auto-putem ka Bratislavi.A3

Već prvi kilometri vožnje jačeg turbo-benzinca otkrivaju šta je novo. Potrošnja je iznenađujuće niska i praktično je na nivou doskorašnjih dizelaša. Pri konstantnih 130 km/h putni računar pokazuje nešto manje od šest litara, što je vrlo dobar rezultat za 150 “konja”. Za to je zaslužna ne samo 200 kilograma manja masa, već i poboljšana aerodinamika čiji koeficijent otpora vazduhu iznosi 0,285 Cd.

Opel kaže da je ovo potpuno novi motor a mi primećujemo da je dosta elastičniji od starog 1,4 turbo-benzinca. Jača verzija pokazuje da ima dovoljno snage i za veće putne brzine, tako da bez problema ubrzava sa 130 na 150 km/h u petom stepenu prenosa. Šesta je i dalje namenjena održavanju krstareće brzine.

Turbo-benzinac se rado vrti na višim obrtajima, bez preteranog povećanja potrošnje. Primećujemo i blagu zadršku kada pri oko četiri hiljade obrtaja naglo dodamo gas, a nakon par trenutaka neodlučnosti, motor snažno vuče sve do 6.500 obrtaja kada počinje crveno polje na obrtomeru.

Ogibljenje je prilično neobično podešeno. “Astra” vrlo meko upija sitne neravnine a u kombinaciji sa dugim se ponaša kao da lebdi. Vrlo brzo smo se navikli na nesvakidašnji spoj komfora i sportskih voznih karakteristika, pa smo oštre krivine savladavali velikim brzinama bez dostizanja limita.

Prelazimo u Slovačku i isključujemo se sa auto-puta. Domaćini su nam isprogramirali GPS tako da nas ruta vodi kroz ruralna područja i lokalne puteve sa idiličnim jesenjim pejzažima. Ovde imamo priliku da kroz krivine isprobamo novopodešeno ogibljenje ali i motor.

Konstruktorima Opela je očigledno bilo veoma važno ponašanje automobila u ovakvim situacijama, pa su idealan raspored mase i još bolje vozne karakteristike postigli skraćenjem međuosovinskog rastojanja za dva centimetra. Snižen je i centar mase tako što je auto niži za 25 milimetara.

Uprkos svemu tome, putnici na zadnjim sedištima su profitirali za 35 milimetara za kolena, dok je prostor za glavu vozača povišen za 22 milimetra. Drugim rečima i vrlo visoki vozači neće imati problem sa komforom i preglednošću.

Drugog dana test vožnje menjamo automobile. S obzirom da u Srbiji nećemo imati čestu priliku da vozimo najjaču verziju, odlučujemo se baš za nju. Ovaj auto je prava mera za sve one koji uživaju u sjajnim performansama. Turbo-benzinac zapremine 1,6 litara sa okruglo 200 “konja” do “stotke” stiže za nešto više od osam sekundi.

U odnosu na 1,4 je uglađeniji i trenutno prima gas bez obzira na obrtaje i režim rada. Posebno mu prijaju viši obrtaji kada pokazuje veliku rezervu snage i tada postaje nepresušna inspiracija za nagla ubrzanja i međuubrzanja. Ovako motorizovanu “astru” je pravo zadovoljstvo voziti ali to ima svoju cenu.A4

Iz tog razloga verujemo da će našim kupcima biti najzanimljiviji novi jednolitarski turbo-benzinac koji isporučuje 105 “konja”. Ovaj auto smo vrlo kratko vozili ali i to je bilo dovoljno da dostignemo potrošnju od oko šest litara u gradskoj vožnji. Zanimljivo je da je motor toliko elastičan da se nismo osećali inferiorno u pogledu snage.

Naprotiv, mala mašina je prilično eksplozivna i veoma elastična a zahvaljujući velikom obrtnom momentu od 170 Nm dovoljno je da menjač ubacite u četvrtu i više ga ne dirate osim ako stajete. Opel ističe i veoma niske troškove redovnog servisiranja, tako da će nova “astra” biti ne samo još jedan lep automobil već i povoljna za redovno održavanje.

Inteligentni LED farovi
“Opel astra” je prva u klasi koja ima inteligentna glavna LED svetla. Svaki far sadrži 16 LED elemenata a uz pomoć kamere skenira se situacija ispred automobila. Osim automatskog aktiviranja dugih svetala, “astra” prepoznaje vozila ispred pa isključivanjem odgovarajućih LED elemenata snop svetla preskače vozila ispred i dodatno osvetljava situaciju uz sam put.

Mi smo imali prilike da probamo ove farove u noćnoj vožnji i rezultat je impresivan. Intenzitet svetla je dosta jači nego što smo navikli a LED elementi se i po nekoliko puta aktiviraju i isključuju u roku od par sekundi. Do brzine od 80 km/h, vozač 30 do 40 metara ranije uočava prepreku na putu i reaguje 1,5 sekundi brže kako bi je izbegao.

AUTO MAGAZIN

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/predstavljena-nova-opelova-astra/