Početna » ПРЕДСТАВНИЦИ ОШ ХРШ У СТУДИЈСКОЈ ПОСЕТИ ШВЕДСКОЈ

ПРЕДСТАВНИЦИ ОШ ХРШ У СТУДИЈСКОЈ ПОСЕТИ ШВЕДСКОЈ

од Паланка данас
0 Коментар
Школа „Лила Алби“ из Стокхолма била је домаћин сусрета наставника из пет земаља у оквиру Еразмус+ пројекта „Моћ бајки и прича у служби писмености и језичких вештина“ ( Power of Fairy tales and stories on literacy and language skills ). Као представници наше школе од 19. до 23. октобра у Шведској су боравиле Виолета Начковић, наставница географије и Драгана Андрић, наставница енглеског језика и координатор пројекта. Поред нашег, у гостима су били и тимови школа из Турске, Румуније и Словеније.

Тему овог сусрета – „Свет бајки“ учесници су обрађивали кроз низ радионица, током којих су тимови састављени од чланова из различитих земаља осмислили и представили по једну оригиналну бајку, коју су илустровали прављењем сценографије од различитих материјала.
Домаћини су представили своју традицију и обичаје тако што су различите дане посветили одређеним празницима. Понедељак је био посвећен празновању Свете Луције, верског празника који се слави уочи Божића. Ученици су извели пригодан програм а гости су имали радионицу прављења традиционалних украса. Следећег дана дочарали су прославу летње дугодневице Мидсомар уз традиционалне плесове и прављење цветних венчића. Ученици су наредног дана асистирали наставницима у радионици на којој су се упознали са класичним и народним бајкама.
Део посете били су и занимљиви излети у самом граду, као што је посета локалној библиотеци, Скансен музеју на отвореном, вожња стакленом гондолом на Авичи Арени, а посебно путовање бродом до тврђаве Ваксхолм која је била поприште многих битака и главна одбрана од напада са мора у више ратова.
Међутим, оно што је приликом ове студијске посете било најзанимљивије јесте упознавање са системом школовања који је потпуно другачији од нашег. Школа „Лила Алби“ има око 500 ученика од нултог до шестог разреда који похађају наставу у једној смени. Настава почиње око 8 сати а завршава се око 15 часова. Не постоји школско звоно већ учитељи организују свој рад у сегменитма од 40 или 60 минута. У току дана ученици имају предмете попут матерњег или страног језика, математике, физичког, ликовног, музичког али и радионице шивења, обраде дрвета или кувања у кабинетима који су изузетно опремљени. Учитељи предају неке од предмета док остале предају наставници. Персонални асистенти су уз ученике којима је то потребно а постоје и ментори који су ту као додатна помоћ учитељима.
Психолог има радионице са одељењима као редован део распореда, а одељења углавном броје до 24 ученика. Ученици имају право на бесплатне уџбенике и исхрану у школској мензи у којој се служи кувана храна са доста поврћа и салате. И ученици и запослени поспремају за собом после јела али воде рачуна и о хигијени у учионицама где деца бораве у папучама. Школа има и боравак где деца могу да остану док родитељи не дођу по њих, где могу да се играју играчкама или учествују у креативним радионицама.
Основно образовање траје девет година. Организована је посета школи „Ангсколан“ коју похађају ученици од шестог до деветог разреда. Систем рада је идентичан претходној с тим што ђаци имају већи број предмета и ученици се припремају за национално тестирање након којег могу да наставе школовање.
Посета је завршена доделом сертификата уз фику. Фика је пауза за кафу и колачиће, коју они сматрају својом традицијом а нагласак је на квалитетно проведеном времену за одмор и лагано испијање кафе.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept