ПРЕДСТАВНИК КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА МЛАДЕ УЧЕСНИК ТРОДНЕВНЕ ОБУКЕ „МЕТОДОЛОГИЈА ПРИМЕНЕ ЕУ ПРОЈЕКАТА“

Канцеларија за младе Смедеревске Паланке, односно њен координатор Бојан Антић, активно је учествовао у тродневној обуци коју је организовала Канцеларија за младе Града Београда под називом „Методологија припреме ЕУ пројеката“ на Златибору од 9. до 11. маја 2022. године.

Тема обуке била је писање пројеката за иностране донаторе, који могу бити од значаја за финансирање пројеката и активности локалних Канцеларија за младе а позив су добили координатори и други сарадници око 40 Канцеларија за младе са којима Канцеларија за младе Града Бегорада већ има сарадњу.

Обуку је отворила државна секретарка Министарства за бригу о породици и демографију, Милка Миловановић Минић, и најавила ужу сарадњу на пројектима и програмима са Канцеларијама за младе широм Србије. Испред организатора добродошлицу је пожелео Немања Марковић, заменик директора Канцеларије за младе града Београда а част да одржи прво предавање „Развој омладинске политике – Изазови за координаторе“ имала је Зорица Лабудовић, дугогодишња омладинска радница и омладински експерт или „слободна уметница“ како себе назива. Након уводних обраћања и предавања, улогу предавача преузео је Павле Варсаковић и наставио обуку низом презентација и раднионица.

Детаљно су анализирани одређени фондови, донатори и програми Европске Уније који могу бити интересантни не само за конкурисање Канцеларија за младе већ и за друге актере омладинске политике (друге јавне установе, невладине организације итд.) са обзиром да једна од улога Канцеларије за младе и јесте подршка, пре свега, организацијама цивилног друштва. Велики део обуке базирао се и на практичну примену научених вештина кроз писање предлога фиктивног пројекта.

Координатори су, подељени у групе, писали своје предлоге пројекта а прилику да испред своје групе пројекат „брани“ пред колегама и предавачем имао је управо координатор Канцеларије Смедеревске Паланке, Бојан Антић. Пројекат заштите животне средине са називом „Природа мора бити здрава“ које су осмислили координатори из Обреновца, Србобрана, Тутина, Зрењанина, Бечеја и Врања са координатором из Смедеревске Паланке добио је похвале „комисије“, што значи да су вештине успешно усвојене.

На маргинама обуке, координатор Антић је у разговору размењивао искуства са осталим координаторима Канцеларија за младе па можемо очекивати нове сарадње на том пољу. Свакако да оваквим актвностима и активним учешћем координатора на скоро свим догађајима оваквог типа доприносе да се за Канцеларију за младе Смедеревске Паланке чује широм Србије и да општину Смедеревска Паланака и Локалну самоуправу, чији је Канцеларија за младе и део, постави на видљиво место на мапи омладинске политике Србије.

Из Канцеларије за младе Смедеревске Паланке се захваљују се Канцеларији за младе Града Београда на указаном поверењу и позиву а посебно се захваљујемо Маји Жмукић на посвећености и одличној организацији овог догађаја.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/predstavnik-kancelarije-za-mlade-ucesnik-trodnevne-obuke-metodologija-primene-eu-projekata/