ПРЕДУЗЕТЕ МЕРЕ ЗАШТИТЕ КОРИСНИКА ИЗИС

Министарство здравља је предузело мере у циљу квалитетне заштите Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС) и свих корисника овог система.

Замена свих лозинки у ИЗИС почела је 12. фебруара, а до сада је завршена за око 50 одсто од свих корисника у систему, а комплетна замена ће бити завршена у року од осам дана, објављено је на сајту Министарства здравља.

„Обавеза сваког корисника ИЗИС је да безбедно користи и чува своју лозинку. Структура система лозинки у ИЗИС-у спада у категорију „јаких“ лозинки, па је по самој дефиницији исте веома тешко открити. Додатна мера заштите је да ће сам систем ИЗИС закључати кориснички налог ако се корисничка лозинка три пута погрешно унесе“, кажу у министарству.

Како наводе овлашћена лица повереника су до сада користила лозинке које су на основу својих овлашћења добијали од администратора здравствених установа, те су администратори били дужни да надгледају да се у што краћем року измене иницијалне лозинке које су првобитно додељене.

„Предузете су све мере да ИЗИС и корисници овог система буду што квалитетније заштићени и до сада није било никаквих злоупотреба, а сталним радом и унапређењем система верујемо да ће тако бити и убудуће“, наглашавају у Министарству здравља.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности донео је решење којим је Министарству здравља наложио да у року од осам дана предузме све мере за заштиту података о личности које обрађује у оквиру Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС).

Повереник је саопштио да је у току надзора утврдио да је Министарство запосленима у установама где је уведен ИЗИС доделио корисничка имена и лозинке које су такве да се могу лако открити и довести до неовлашћених приступа.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/preduzete-mere-zastite-korisnika-izis/