Početna » ПРЕДВИЂЕНЕ КАЗНЕ И ЗА НЕОДГОВОРНЕ ПОПИСИВАЧЕ

ПРЕДВИЂЕНЕ КАЗНЕ И ЗА НЕОДГОВОРНЕ ПОПИСИВАЧЕ

од Паланка данас
0 Коментар

Ове суботе званично почиње попис становништва, домаћинстава и станова, а грађане, оне који ће бити предмет пописа, још увек муче неке недоумице. Између осталог, како ће знати да је та или тај који им је зазвонио или покуцао на врата заиста пописивач, колико и како је гарантована тајност података, с обзиром да има питања која задиру у интимну сферу…

Сви који су се пријавили за пописиваче морали су да доставе потврде из МУП-а да се против њих не води никакав поступак, нити да су осуђивани за неко кривично дело, наводе из Републичког завода за статистику и додају да, поред свега, постоје и казне за пописиваче који раде мимо закона и прописа. Kазне за такве прекршаје су од 30.000 до 50.000 динара и моментални раскид уговора, без исплаћивања зараде.

Ако, ипак, грађани имају било какву сумњу да особа која им је дошла на адресу није пописивач то могу да провере. Наиме, сви пописивачи су дужни да са собом носе идентификационе картице са ознакама пописа, именом и презименом, бројем личне карте, фотографијом, ИД бројем пописивача, а на полеђини се налази и овлашћење за рад. Грађани могу да траже да погледају картицу, а позивом на бесплатан број кол центра 0800 444 005 могу преко ИД броја пописивача да провере да ли је то заиста он или она за које се представљају.

Што се тиче заштите приватности, осим онога, више опута наведеног, да су сви подаци само за потребе пописа, пописивачи који су прошли обуку потписали су изјаву о тајности према којој им је забрањено да о подацима разговарају са било киме или да их преносе.

Јер, у анкетним листовима има и прилично интимних питања, између осталог сада ће за разлику од прошлог пописа становништва када су пописивачи питали само жене колико су родиле деце, то исто питати и мушкарце – колико имају биолошке деце. Остављен је простор из одговоре трансородних лица па тако свака особа може слободно да се изјасни о свом полу, без обзира на то како се води у документима.

Подаци се прикупљају од сваког одраслог лица појединачно, а ако то није могуће, пописивач одговоре прикупља од члана домаћинства који је најбоље упознат са подацима. За децу млађу од 15 година одговори се прикупљају од родитеља, усвојитеља, старатеља или хранитеља.

На крају, за оне који, после погледа кроз шпијунку, одлуче да „не буду код куће“, уколико пописивач никога не затекне код куће доћи ће поново у другом термину, а ако и тада нема никога оставиће писано обавештење о доласку и информацију да грађани позивом на поменути бесплатан број инфо-центра 0800 444 005 могу уз помоћ оператера да ступе у контакт са пописивачем и договоре термин, објашњавају из РЗС. И да поновимо, оне који одбију да учествују у попису, баш као и евентуалне неодговорне пописиваче, очекују казне, а оне се крећу од 20 до 50 хиљада динара.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept