ПРЕКОВРЕМЕНИ РАД СЛАБО ПЛАЋЕН У СРБИЈИ

Послодавци у Србији све чешће остављају раднике на радном месту дуже од осам сати. Током прошле године инспектори рада су највише примедби због рада дужег од предвиђеног имали у трговинама на велико и мало, у прехрамбеној производњи, али и у области смештаја и исхране.

У Министарству за рад наглашавају да у пракси има послодаваца који поштују Закон и запосленима исплаћују дневнице за прековремени рад, али има и оних који то не чине.

– Прековремени рад често није организован у складу са прописима и у тим случајевима инспекција рада подносила је захтеве за покретање прекршајних поступака против послодаваца – кажу у овом министарству.

Рад дужи од законског се најчешће јавља сезонски у грађевинарству и пољопривреди.У синдикатима истичу да се прековремено ради углавном у приватном сектору, али није непознат ни у државном сектору и јавној управи. И једни и други сматрају да дужи останак на послу од два до три сата не треба платити, али број пријава инспекцији рада је ипак минималан, с обзиром на то да већина запослених има страх од губитка посла уколико би се усудио да цинкари газду.

По слову закона радна недеља може да буде продужена највише осам прековремених сати и тај рад мора да се плати најмање 26 одсто од основице, а ако послодавац има добру вољу он може бити и виши.

У Србији нико нема евиденцију о томе колико се ради и колико су радници за то плаћени, без обзира на то да ли је у питању јавни или приватни сектор. Те податке немају ни Завод за статистику, министарства финансија и државне управе. Уколико на захтев послодавца запослени раде прековремено дуже од осам сати недељно, Закон за тог посладавца предвиђа казну од 600.000 до 1,5 милиона динара за послодавца који је правно лице, и од 30.000 до 150.000 динара за одговорно лице у правном лицу, односно од 200.000 до 400.000 динара за послодавца који је приватни предузетник.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/prekovremeni-rad-slabo-placen-u-srbiji/

1 comment

    • inspekcijo, radi! on 23/01/2017 at 23:49

    nisam cula za privatnika koji je platii prekovremeni. a inspekcije dremaju i ne rade svoj posao. niti proveravaju ko ne dolazi na posao po javnim preduzecima, a uredno prima platu, niti proveravaju ko crnci prekovremeno a da mu se ne placa, niti proveravaju vracanje od minimalcana ruke gazdi, niti ko krsi zabranu pusenja… ne funkcionise nam sistem u Srbiji, uopste!

Komentari su onemogućeni.