ПРЕМА АПР-у СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА И ВЕЛИКА ПЛАНА У ТРЕЋОЈ ГРУПИ ПО РАЗВИЈЕНОСТИ

Агенција за привредне регистре Србије (АПР) саопштила је да је у оквиру Регистра мера и подстицаја регионалног развоја (РМПРР), објављена Мапа Регистра мера и подстицаја регионалног развоја, на којој су приказани скупови информација о улагањима државе, привредном развоју и привредним потенцијалима, са полугодишњим подацима за 2020. годину.

Према тој мапи Смедерево спада у другу групу по развијености, 80 до 100 посто, републичког просека, а Смедеревска Паланка и Велика Плана у трећу групу – 60 до 80 посто републичког просека.

Скупови обједињених информација из РМПРР и других регистара које води Агенција, као и информација које Агенција преузима од других државних органа и организација, у табеларној и графичкој форми, приказани су на нивоу републике, региона, области и општина, за текућу и три претходне године.

На Мапи су ове обједињене информације груписане у основне податке (о површини земље, броју становника, просечној заради, БДП, броју запослених и незапослених), показатеље структуре привреде и непрофитног сектора (број субјеката, новооснованих, угашених и др.) и њихове финансијске перформансе (резултати пословања), показатеље задужености привреде и непрофитног сектора (финансијски лизинг и залога), показатеље неликвидности привреде и непрофитног сектора и, на крају, у податке о укупним подстицајима регионалног развоја (по намени, врсти корисника, реализаторима, врсти финансијског подстицаја и територијалном усмеравању средстава из буџета и других извора финансирања).

Информације приказане на Мапи РМПРР, на којој су све општине у Републици Србији означене и достигнутим степеном развијености, према важећем пропису, представљају посебно користан извор информација за потенцијалне инвеститоре у Републици Србији, којима је у интересу да, пре улагања на одређеној територији прибаве и сагледају, како карактеристике достигнутог привредног развоја, тако и потенцијале за развој изабране територије, почев од величине територије, броја становника, квалификационе структуре незапослених, као и друге елементе развоја територије с једне стране, али и за субјекте регионалног развоја у процесу доношења одлука о подстицајним улагањима, усмереним на јачање економије одређене територије и подизање нивоа конкурентности привреде на тој територији, а све у циљу смањивања регионалних неравномерности развоја, с друге стране.

Kорисницима су на Мапи доступни сви објављени подаци без накнаде, а одговарајућом претрагом их могу добити као сетове података за сва четири територијална нивоа.

Мапу можете пронаћи   ОВДЕ.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/prema-apr-u-smederevska-palanka-i-velika-plana-u-trecoj-grupi-po-razvijenosti/

1 comment

    • Neko iz mase on 23/08/2020 at 09:26

    Dogodine ce se popraviti rezultat pa ce biti u grupi 10-15% proseka republike 🙂

Komentari su onemogućeni.