ПРЕМА ИСТРАЖИВАЊУ ГРАЂАНИ СРБИЈЕ У ОВОМ ТРЕНУТКУ НАЈМАЊЕ ЗАБРИНУТИ ЗА ГУБИТАК РАДНОГ МЕСТА

 Истраживање јавног мњења Србије и региона, 24-29. март 2020. године, спровела је агенција Валикон (Valicon). Истраживање је спроведено на национално репрезентативном узорку испитаника из Валикон онлине панела. Погледајте у табелама резултате истраживања у Србији, БиХ, Словенији и Хрватској.

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ У НАЈМАЊОЈ МЕРИ ЗАБРИНУТИ ЗА ГУБИТАK РАДНОГ МЕСТА,
ПОKАЗУЈЕ ИСТРАЖИВАЊЕ АГЕНЦИЈЕ ВАЛИКОН

● Поруке солидарности показују резултате, у највећој мери грађани забринути за своје породице
● Грађани Србије сматрају да су мере Владе и кризног штаба примерне ситуацији
● Најмања промена у количини потрошње измерена у Србији у поређењу са земљама региона

Београд, 03.04.2020. године – Регионална агенција за истраживање тржишта Валикон, крајем претходне недеље спровела је истраживање о томе како и на који начин грађани Србије доживљавају тренутну ситуацију изазвану корона вирусом. Скоро 90% грађана Србије забринуто је у вези са епидемијом, док 73% њих, мере које Влада Републике Србије доноси с циљем спречавања даљег ширења корона вируса сматра примереним ситуацији.

ПОЗИВАЊЕ НА СОЛИДАРНОСТ ПОKАЗУЈЕ РЕЗУЛТАТЕ

Представници јавног живота на свим нивоима, континуирано шаљу поруке солидарност, те грађани Србије, како показује истраживање, у највећој мери брину за своје ближње. Чак 86% њих изјавило је да у највећој мери брине за чланове своје породице док се на другом месту налази брига за лично здравље, са чиме се сагласило 46% испитаника.
Интересантно је да је свега 3 од 10 испитаника, чак и пре званичног представљања пакета мера за
помоћ економији и привреди од стране Kризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих
штетних последица заразне болести К ОВИД-19 по привреду, показало забринутости за економске
последице ширења епидемије корона вируса, а 55% испитаника сматра да су економске мере које су
Влада и Народна банка објавила пре јучерашњег дана адекватне.


За економске последице забринуто је 43% испитаника у Босни и Херцеговини, 46% у Словенији и 49% у Хрватској, што у поређењу са 30% у Србији представља најнижи степен забринутости у региону. Што се забринутости за радно место тиче, проценти су најнижи и износе 11% у Србији, 12% у Босни и Херцеговини и Хрватској, а у Словенији 10%.

С друге стране грађани у Србији и региону у великој мери очекују погоршање у погледу личних финансија. На питање: Kакво је Ваше опште финансијско стање, у поређењу са периодом од пре пола године? 70% испитаника из Србије одговорило је да или очекује погоршање или је ситуација у финансијском погледу већ лошија, у БиХ је тај проценат 77%, у Хрватској 72% док је у Словенији најнижи и износи 67%.

СРБИЈА И СЛОВЕНИЈА УМЕРЕНО ОПТИМИСТИЧНЕ, ХРВАТСKА НАЈОПТИМИСТИЧНИЈА, ДОK ЈЕ БИХ УМЕРЕНО ПЕСИМИСТИЧНА

Свега 53% испитаника у Србији и 56% у Словенији сматра да ситуација у погледу ширења корона вируса иде ка бољем или много бољем, степен оптимизма у Хрватској највиши је у региону и износи 67%, док су испитаници у БиХ нешто песимистичнији у овом погледу те 56% сматра да ситуација иде ка лошијем или много лошијем.


Са подацима изнад корелира и одговор на питање како грађани лично доживљавају и описују тренутну ситуацију у новонасталим околностима. Наиме, највећи број испитаника у Србији (36%), па и региону изјаснило се да је у најмању руку доживљавају као неугодну или умарајућу. С друге стране чак 47% испитаника у Србији перципира тренутну ситуацију као подношљиву или нормалну с обзиром на околности, при чему је и међу грађанима региона регистрован сличан доживљај тренутне ситуације.


СРБИЈА ОПТИМИСТИЧНИЈА ОД ЗЕМАЉА У РЕГИОНУ У ПОГЛЕДУ ПРОМЕНА У ПОТРОШЊИ

Чак 60% испитаника у Србији изјавило је да у овом тренутну није променило потрошачке навике, а 28% њих сматра да их неће ни променити. С друге стране налази се 32% које у наступајућем периоду очекује смањење личне потрошње. Других 39% испитаника ипак оцењује да је епидемија утицала на количину потрошње, те 10% испитаника троши више него раније, а 29% троши мање у односу на пређашњи период.


Резултати истраживања у региону песимистичнији су у односу на податке у Србији, 77% испитаника у Словенији, 79% у Хрватској и 69% у БиХ сматра да ће трошити мање или већ сада троши мање у односу на период пре појаве корона вируса.

ПРОЈЕKЦИЈЕ ТРАЈАЊА ЕПИДЕМИЈЕ

Испитаници у региону донекле су усаглашени у погледу предвиђања трајања епидемије корона вируса. Иако на ово питање нико нема одговор, становници Србије процењују да ће мере социјалне дистанце, забране кретања, затворених школа и др. трајати око 2,7 месеци, у Хрватској 2,8 месеци, Босни и Херцеговини 2,9 месеци док испитаници у Словенији оцењују да ће крај епидемије бити проглашен у року од 2 месеца.

ПРОЈЕКЦИЈА ТРАЈАЊА ЕПИДЕМИЈЕ

Агенција Валикон наставиће да спроводи истраживање јавног мњења на недељном нивоу, пратиће значајне промене главних индикатора истраживања а о томе, у складу са интерном одлуком, известити јавност о резултатима транспарентно, правовремено и у складу са свим начелима и правилима истраживачке делатности. Такође, придружујемо се апелу надлежних стручних служби и инситуција, шаљемо поруку солидарности те апелујемо на грађане да остану код својих кућа, прате препоруке и буду одговорни према себи и широј друштвеној заједници.

.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/prema-istrazivanju-gradjani-srbije-u-ovom-trenutku-najmanje-zabrinuti-za-gubitak-radnog-mesta/