ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ О ГОШИ ФШВ: ВЛАДА РАДИ СВЕ ШТО МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ РАДНИЦИМА

Премијерка Србије Ана Брнабић каже да Влада Србије покушава све како би разрешила сукобе у компанији „Гоша“ на институционални начин, те поручује да се мора наћи начин да фабрика почне да ради.

Ана Брнабић је приликом обиласка радова на реконструкцији Музеја савремене уметности рекла новинарима да је „Гоша“ пре свега приватна фирма и да је њен случај потпуно другачији од оног што се дешава у „Фијату“ у Крагујевцу.

„Држава је делом власник ‘Фијата’ и у том смислу смо морали да се умешамо у разрешавање проблема у тој фабрици. Од ‘Фијата’ директно или индиректно зависи 10.000 радних места и велики део БДП-а и огроман број малих и средњих предузећа у Србији“, рекла је Брнабићева додајући да се због тога и умешала да се проблем „Фијата“ што пре реши.

Премијерка је напоменула да Влада Србије у „Гоши“ ради све што је њеној моћи, али подсећа да је „Гоша“ приватна фирма и да је питање колико држава реално може да утиче на решавање проблема.

„Наш циљ је да помогнемо радницима којима зараде дугује приватни власник и ми то не можемо да покријемо из буџета Републике Србије. Дуговања држави ставили смо на друго место у односу на дуговања запосленима“, рекла је Брнабићева и додала да се труде да реше проблем са власником у вези с пословима који би донели зараду фабрици и запосленима.

Подсетила је да је приватизацијом и куповином компаније власник решио све обавезе према држави, али да нема новца да плати зараде, порез ни доприносе.

Због тога, додала је, мора да се нађе начин да фабрика почне да ради.

„Све што држава може да уради је да помогне фабрици да почне да ради и да исплаћује зараде запосленима и да почне да враћа дуговања држави“, рекла је Брнабићева.

Извор РТС

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/premijerka-brnabic-o-gosi-vlada-radi-sve-sto-moze-da-pomogne-gosi/