ПРЕПОРУКЕ ЗА РАД У ТРОПСКИМ ДАНИМА

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања подсећа послодавце и запослене да обављање послова на отвореном, у наредним данима, треба прилагодити условима високих температура.

Министарство за рад подсећа да штетно дејство високих температура на здравље запослених има симптоме као што су дехидрација организма, брже замарање, умањење способности за рад, повећање грешака при обављању посла.

Како наводе, то може да доведе до појаве замора, топлотних грчева, исцрпљености, несвестице, топлотног удара и другог.

Министарство подсећа да је Влада 2007. године донела Препоруку у којој се наводи да послодавци организују рад на отвореном на такав начин да се избегне обављање тешких физичких послова и излагање директном сунчевом зрачењу запослених за време високих спољних температура.

Прецизирано је да се под високим температурама подразумева изнад 36 степени, а да је потребно, уколико то дозвољава процес рада, организовати избегавање физичких послова на отвореном и директно сунчево зрачење нарочито у периоду од 11 до 16 часова.

Када запослени обављају послове на отвореном при високим температурама послодавци су дужни да примењују Закон о безбедности и здрављу на раду и подзаконске прописе, истичу у Министарству.

Обавеза послодавца јесте да Актом о процени ризика на радном месту и у радној околини процени ризике по безбедност и здравље запослених што се односи и на рад на отвореном при високим температурама.

При спровођењу те обавезе, послодавцу и запосленима могу помоћи Смернице за безбедан и здрав рад на отвореном при високим температурама које је припремила Управа за безбедност и здравље на раду, наводи се у саопштењу Министарства.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/preporuke-za-rad-u-tropskim-danima/