Početna » ПРЕВАРЕ НЕ ЗНАЈУ ЗА ГРАНИЦЕ Нуде посао из снова, а краду податке све по списку

ПРЕВАРЕ НЕ ЗНАЈУ ЗА ГРАНИЦЕ Нуде посао из снова, а краду податке све по списку

Да скамери, то јест интернет преваранти, не познају границе маште, показује најновији пример покушаја крађе података преко СМС порука.

од Паланка данас
0 Коментар

Пошто је цео свет провалио СМС превару с испоруком пакета и оном с променом података у банци, преваранти су се досетили новог начина. Позивају вас да за њих радите и то „поштено”. А ево и како је то детаљно објаснио један од корисника друштвене мреже Reddit, који је снимио цео „разговор”.


СМС почиње од средине, тачније, увлаче вас у причу тако што вам се захваљују на интересовању за посао који нуде. Наравно, наивни прво помисле да је у питању нека грешка и то им и напишу (тако добију податак да је број телефона активан). Потом следи објашњење и о каквом се послу ради: у питању је хонорарни посао, у којем је потребно само да лајкујете, а потом и скриншотујете (сви знате шта је то, али хајде да објаснимо – да снимите страницу коју видите на екрану) неку сцену са њиховог Youtube канала. Канал је безазлен, видео блог илити влог, посвећен храни. Дакле, све је легитимно: одете на Youtube канал, претрчите по видеима, лајкујете да имају што више пратилаца, скриншотујете као доказ и пошаљете њима да знају шта и како радите. „Цијена права ситница”: од 500 до 5.000 динара, у зависности од вашег ентузијазма.

Звучи сјајно, зар не? Логично је: потребан им је велики број претплатника који лајкују њихов садржај. Тако се повећава видљивост, расте утицај и могу да се добију плаћене рекламе. Још вам кажу да не морате да гледате, већ само да лајкујете и пошаљете скриншот, као да ми не знамо да се на сајту мери и ретенција, односно, задржавање корисника, што, уствари, носи највећу вредност.

Ето вам црвене лампице упозорења: на сваком сајту који користите за, хм, неке не тако чисте радње, као што је скидање филмова, игрица или програма, добијате линк на познате сајтове за чување података, а тамо, да бисте бесплатно скинули фајл, морате да чучите отприлике 30 секунди, што, верујте, делује као вечност. Ко то зна, зна и да је ово нека сумњива работа, јер не може се за тако мало посла добити било какав новац, што значи да зарада лежи на неком другом месту, у овом случају у вашем новчанику.

И, гле чуда, стиже порука да се припреме за слање података о банци, јер уплата, јелте, мора бити легитимна (иако нема никаквог уговора, па ни шансе да их неко опорезује). У ту сврху шаље се и списак банака у Србији (цела конверзација одвија се на енглеском, ваљда су научили да Гугл тренслејт не ради најбоље). На списку је и чувена БакаПрејз банка, као и Теленор банка која више не постоји, за разлику од баке, која евентуално паре за унуке чува у кецељи. А да би наивце навукли до краја, моле вас да пошаљете скриншот конверзације са њиховом службеницом и потврду о успешном трансферу новца, како бисте могли да утврдите сарадњу. Све ће се овог пута обавити на Телеграм каналу (који није подложан провери података), потребно је само да контактира извесну Антхеу18 и пошаље код (наравно да им не треба код, већ број телефона, да знају кога су преварили). Оног тренутка кад им наивац пошаље податке, може да се поздрави с парама.

ДневникPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept