„ПРИЧАЈМО О СИДИ“ СТРУЧНО ПРЕДАВАЊЕ ДР ИВАНЕ ЂУРЂЕВИЋ СТАРОВИЋ ГИМНАЗИЈАЛЦИМА (ВИДЕО)

dr-sida1Данас се поводом 1. децембра Светског дана борбе против сиде у Свечаној сали Паланачке гимназије одржано стручно предавање и интерактивна радионица о овој опакој болести под називом „Причајмо о сиди“. Предавач је била др Ивана Ђурђевић Старовић гинеколог акушер и директор паланачког Дома здравља.

Др Старовић је овом приликом позвала и све који желе да се тестирају на ХИВ да ће то моћи да обаве потпуно бесплатно у понедељак 5. децембра у времену од 11.00-13.00 часова у амбуланти на Колонији. Тестирање Дом здравља у сарадњи са Омладином Јазаса и Заводом за јавно здравље Пожаревац.

Тренутно у свету живи око 14 милиона људи који не знају да су ХИВ позитивни, а тестирање је једини начин да се сазна нечији статус на ХИВ.

Што се тиче Србије, прошле године откривено највише заражених ХИВ-ом- 178 особа и то је највећи број у последњих 25 година, показују подаци ЈАЗАС-а.

У Србији је у првој половини ове године ХИВ дијагностикован код 74 особе.

Према подацима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ од 1985. године, када је регистрован први заражени, до данас, у Србији је откривено 3.389 особа инфицираних ХИВ-ом. Умрле су 1.194 особе.

Сваке године све више млађих људи се дијагностикује са ХИВ инфекцијом, а највеци број новооткривених је старости од 20 до 49 година.

Смањена стопа смртности у односу на претходне године последица је доступности новој терапији (коју од 1997. године плаћа РФЗО).

Зараженима је сада на располагању 18 лекова за антиретровирусну терапију и четири лека новије генерације за оне пацијенте који су резистентни.

Повећање новооткривених случајева заражених ХИВ-ом епидемиолози сматрају да је последица повећане доступности тестирања.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pricajmo-o-sidi-strucno-predavanje-dr-ivane-djurdjevic-starovic-gimnazijalcima-video/