ПРИЈАВА БОРАВИШТА СТРАНАЦА НА КЛИК ПРЕКО ПОРТАЛА еУПРАВА

Пријава боравишта странаца који долазе у Србију од сада је омогућено електронски, без одласка на шалтер МУП-а захваљујући потпуно електронској услузи Министарства унутрашњих послова „Пријава боравишта странца” и то путем Портала еУправа.

Електронска услуга „Пријава боравишта странца” омогућава физичким лицима код којих странци долазе у посету да изврше пријаву боравишта странца у било ком тренутку, без одласка на шалтер МУП-а путем Портала еУправа.

„У овом тренутку реализована је прва фаза услуге: подносилац захтева може да пријави странца или на адресу свог пребивалишта или на адресу непокретност чији је власник. Приликом електронске пријаве боравишта странца додатно се достављају подаци о електронској пошти и подносиоца пријаве и странца за кога се врши пријава, како би се омогућила електронске достава обрасца пријаве и потврде о пријављеном боравишту. Пријава у електронском облику послата електронском поштом је довољан доказ о пријави, грађани више не морају због тога да одлазе на шалтер МУП-а, а странци више неће морати да носе картончић као доказ о пријави боравишта”, изјавио је Доц. др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Он је додао да је коришћење ове услуге доступно само корисницима пријављеним на Порталу еУправа квалификованим електронским сертификатом.

Физичка лица која пријављују странца на адресу непокретности неће моћи да користе ову услугу ако та непокретност није укњижена у Републичком геодетском заводу (РГЗ), као и у случају да адресу није могуће препознати у Адресном регистру Републике Србије.

Правилник који уређује пријаву боравишта странца, налази се на сајту Министарства унутрашњих послова.

Помоћ при коришћењу ове услуге и упутство за подношење електронске пријаве боравишта странца доступни су овде.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/prijava-boravista-stranaca-na-klik-preko-portala-euprava/