ПРИЈАВА ГРАЂАНА ЗА 60 ЕВРА ПОМОЋИ ДРЖАВЕ ПОЧИЊЕ ОД 28. АПРИЛА

Kако је званично саопштено, пријава креће 28. априла, а грађани ће по 30 евра добити у мају и новембру. Пензионерима ће додатних 50 евра бити исплаћено у септембру.

Пријављивање ће бити могуће на два начина, баш као што је то било могуће и прошле године када су грађани добијали помоћ од по 100 евра. Kо се пријави за првих 30 евра, аутоматски ће добити и других 30 евра. Први начин је електронски, преко сајта Управе за трезор, где ће грађани морати да унесу четири податка. Први корак биће да кликну на поље „Подношење пријаве“ и то је место где уносе име и презиме, ЈМБГ, број личне карте и банку у којој имају отворен рачун.

Уколико грађани немају већ отворен рачун у некој банци, изабраће банку преко које желе да им буде исплаћен новац и тиме се аутоматски пријавити за помоћ. На тај начин ће им бити отворен једнократни наменски рачун, без икаквих трошкова.

Након подизања новца, наменски рачун ће бити угашен.

Такође треба да означе поље којим потврђују сагласност за обраду личних података.Пријава ће бити могућа и телефоном, на број који ће на време и бити званично објављен. Већ крајем априла биће отворен и кол центар, најавио је министар Синиша Мали, а и код овог начина пријаве мораће се оставити поменути лични подаци и подаци о банци.

Пензионери, њих укупно 1,7 милиона у Србији, у наредних девет месеци добиће укупно 110 евра, што је око 12.800 динара. Исплате ће ићи у три рате, у мају – 30 евра, затим у септембру – 50 евра и у новембру – нових 30 евра. Првих и последњих 30 евра добиће када и остали грађани. У септембру ће добити и додатак од 50 евра на који једино пензионери имају право.

Они неће морати да се пријављују, јер већ постоји уходан систем са Фондом ПИО око исплата најстаријима.

За помоћ неће морати да се пријављују ни корисници социјалне помоћи, а њих има око 150.000. и за њих постоје подаци и паре ће им бити исплаћене и без пријављивања.

Од 1. марта почиње пријава послодаваца за исплату половине минималца, а од 28. априла и пријава за исплату 60 евра свим пунолетним грађанима, у оквиру трећег пакета помоћи државе привреди и грађанима, најавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Мали, који је на РТС присуствовао финалном извлачењу у наградној игри „Узми рачун и победи“, рекао је да ће сваки пунолетни грађанин добити два пута по 30 евра, у мају и новембру.

Навео је да ће пензионери у септембру добити додатних 50 евра, што је уз помоћ од 60 евра намењеној свим пунолетним грађанима, укупно 110 евра.

Министар је рекао да ће три пута по 50 одсто минималне зараде бити намењено за сва микро, мала, средња и велика предузећа.

„Скоро милион и по запослених три месеца ће добијати по 50 одсто минималне зараде. Такође, један пун минималац је за најугроженије, сектор туризма, угоститељство, рент-а-кар агенције, туристичке водиче“, рекао је Мали.

Пријава за три исплате по 50 одсто минималца је, каже министар, једноставна путем формулара на сајту Пореске управе.

Мали је рекао да је трећим пакетом мера подршке предвиђена и помоћ аутопревозницима од 600 евра по аутобусу, као и помоћ хотелијерима.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/prijava-gradjana-za-60-evra-pomoci-drzave-pocinje-od-28-februara/