ПРИЈЕМНИ ИСПИТИ НА ФАКУЛТЕТИМА БИЋЕ И ОВЕ ГОДИНЕ, УПИС КРАЈЕМ ЈУНА

Министар просвете Србије Младен Шарчевић изјавио је данас да ће се настојати да се упис на факултетима не помера и додао да ће пријемних испита за будуће студенте бити и ове године.

Шарчевић је за Танјуг навео да сматра да не треба да се помера упис који је раније најављен за око 22. јуна, и додао да су основци и средњошколци у истом режиму, обављају своје послове и нико није фаворизован тако што учи на неки други начин.

„Имаћемо од краја маја значајну подршку – месец дана матурантима тако да могу да се припремају и без приватних часова, могу да добију врхунску помоћ коју им пружају наставници“, навео је министар.

Како каже, ако се упис помери за касније мало се ствари компликују и залазе у јул.

„Ништа нећемо радити без договора са људима из КОНУС-а“, казао је Шарчевић и додао да је пре неки дан направљена заједничка радна група са студентима због студентских запажања да нису сви професори на време кренули са онлајн наставом.

Како каже, то се десило негде из техничких разлога, а негде због интернета.

„Зато смо укључили и саветнике из Владе премијерке (Ане) Брнабић. Држаћемо се законских оквира и покушати да студентима што више помогнемо не само у процесу учења већ и при полагању испита“, каже Шарчевић.

„Биће све, не радимо на томе да се на други начин ради јер ми имамо континуитет наставе што је најважније, а имамо и малу матуру, велики матуру. Велики број факултета већ даје задатке за пријемне и драго ми је да се сви брзо навикавају на ове процесе“, казао је министар.

На појединим факултетима дешавало се да остане много упражњених буџетских места, а министар Шарчевић каже да је Министарство покренуло иницијативу пре пар месеци да се то више не дешава, односно да се не смањи број буџетских места, него да се боље прерасподеле та места.

Како каже, негде се нуде места које студенти не желе и која се не попуњавају, али Министарство се не води само тим шта студенти желе, већ прати и тржиште рада.

У том смислу направљен је заједнички тим који чине људи из Националног савета за високо образовање – КОНУС, и људи из Министарства и узели су за методологију рада просек уписа у последње три године, како на високим струковним школама, сада Академијама, тако и на Универзитету.

„Ових дана обновили смо онлајн рад те групе, која ће свој посао завршити до друге половине априла, а тада ћемо обавестити јавност када ћемо квоте за упис бруцоша предати Влади“, казао је Шарчевић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/prijemni-ispiti-na-fakultetima-bice-i-ove-godine-upis-krajem-juna/