ПРИМЕНА МЕРА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ ДАЈЕ РЕЗУЛТАТЕ

Прошле су две недеље од почетка школске године, а вирус корона потврђен је код пет ученика у пет школа у Београду и четворо ђака у школама у Крагујевцу.

У свакој школи појавио се по један заражени ученик, тако да није било ширрења вируса унутар једног одељења, што потврђује да предузете мере дају резултате.

У Министарству просвете кажу да Просветна инспекција спроводи превентивне, саветодавне посете и ненајављене контроле школама, како би проверили да ли се мере поштују.

За непоштовање мера и слабости које се примете најпре се дају опомене директорима.

Институт за јавно здравље „Батут“ дао је јасне смернице како се школе понашају уколико се појаве заражени ученици.

Ако се појави један заражен ученик у одељењу и ако је похађао наставу у периоду до 48 сати пре почетка симптома у том одељењу, налаже се ношење маски свим ученицима током целог боравка у школи, укључујући и током часова.

Појачавају се мере опште и личне хигијене, а посебно мера прања и дезинфекције руку. Учионица се чисти, а све површине које се често додирују (клупе, столице, прекидачи, кваке, кваке на протзорима, чивилуци, орматићи) особље школе дезинфикује средством на бази алкохола.

Ако се појаве два потврђена случаја у једном одељењу, сви ученици тог одељења се решењем санитарне инспекције стављају у самоизолацију у трајању од 14 дана. Током периода самоизолације настава се прати онлајн.

Учионица се генерално чисти, а све површине које се често додирују (клупе, столице, прекидачи, кваке, кваке на протзорима, чивилуци, орматићи) се дезинфикују средством на бази алкохола.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/primena-mera-u-skolama-u-srbiji-daje-rezultate/