Početna » ПРИПРЕМНА НАСТАВА 80.000, ОВА СТАВКА 20.000: Док се будући бруцоши спремају за пријемни, родитељи се ПРЕСАБИРАЈУ

ПРИПРЕМНА НАСТАВА 80.000, ОВА СТАВКА 20.000: Док се будући бруцоши спремају за пријемни, родитељи се ПРЕСАБИРАЈУ

Будући бруцоши ће морати да одреше кесу због трошкова који их чекају пре уписа на факултет

од Паланка данас
0 Коментар

Ученици четврте године средњих школа увелико се припремају за пријемни испит за упис на факултет. Док они обнављају градиво које ће им бити на пријемном, њихови родитељи се пресабирају око трошкова које имају пре самог уписа на факултет и плаћања школарине, уколико не упишу студије на терет буџета. Будућим бруцошима је само за упис потребно и више од 20.000 динара, не рачунајући припремну наставу коју организују високошколске установе, а која иде и до хиљаду евра. Још кад се на све то дода школарина, онда студирање у Србији и није тако јефтино за оне који се сами финансирају.Сваки факултет има свој ценовник и своје образложење, али су, донекле, трошкови пре уписа на сваком слични. На најпопуларнијем факултету међу средњошколцима, Факултету организационих наука (ФОН), трошкови које кандидат за полагање пријемног испита мора да плати прилично су високи.

Средњошколци који се припремају за полагање пријемног испита на ФОН-у плаћају припремну наставу, наравно, ако желе, и до 80.000 динара. Али, ту је пробни пријемни испит на који се, махом, пријављују сви како би проверили своје знање тик пред прави пријемни. Тест из математике кошта 4.500 динара, док је тест из опште информисаности 2.000. Поред тога, кандидати плаћају полагање правог пријемног испита у јуну – пошто факултет има два студијска програма, уколико кандидат жели да полаже пријемни на оба, онда плаћа 8.000 динара само за математику, а 10.500 за оба предмета.

Нажалост, информације о ценама полагања пријемних испита нису нарочито транспарентне на сајтовима факултета, али смо на некима од њих успели да пронађемо колико износе ове трошкови.

Тако је, на пример, цена пријемног испита на Факултету политичких наука и то по једном студијском програму 6.000 динара. Дешава се да кандидат полаже пријемни на два смера пошто нису у истом термину, што значи да је тада потребно да издвоји 12.000 динара. Сви који желе да пробају да упишу Правни факултет у Београду, претходно ће морати да плате 9.000 динара – колико кошта сама пријава, док ће будући учитељи морати да дају 10.000 динара.

Сама пријава на конкурс кошта 6.000 динара, док се још 4.000 динара наплаћује накнада за полагање провере говорних, музичких и физичких способности. Још један од скупљих факултета што се тиче трошкова пре уписа на студије је и Факултет спорта и физичког васпитања. Будући бруцоши на овом факултету треба да припреме већу количину новца за сва три теста која треба да полажу – чак 14.000 динара.

Слична цена је и на београдском ЕТФ-у – 10.000 динара, а нешто мање, око 7.600 је на Филолошком факултету. Дугогодишња пракса показује да се кандидати пријављују на два језика „за сваки случај“, па тако искеширају скоро 15.000 у дану. Међу нешто повољнијим факултетима је, рецимо, Математички на ком је пријава за полагање пријемног испита свега 1.000 динара.

Жалба на ранг листу и до 5.000 динара

Уколико кандидат сматра да је пријемни испит урадио много боље него што показују резултат, може да се жали на ранг листу, а цена те „услуге“ варира од факултета до факултета, али је око 5.000 динара. Када су објављене коначне ранг листе примљених кандидата и завршени термини за подношење жалби, кандидати се званично уписују на факултет.

Трошкове уписа чини ШВ образац који је на неким факултетима за студенте који су примљени на буџет, бесплатни, док су за оне самофинансирајуће студенте око 1.200-1.500 динара. Одмах се подноси захтев за издавање ИД картице која је иста за студенте свих факултета – 900 динара.

Самофинансирајући студенти приликом уписа прилажу доказ о уплати прве рате школарине (на пример, школарина на ФОН-у је 171.000, плаћање у пет рата), док буџетски студенти плаћају трошкове уписа и уплату од 100 динара Центру за развој каријере.

Шта је све на ценовнику студената

Пријава испита, захтев о положеним испитима, обрада документације за израду и упис на студије, издавање уверења, одобрење за израду дипломског рада, промена теме или ментора, пријава дипломског или издавање дипломе, уверење о испуњености услова за одбрану завршног рада, овера плана и програма, промена смера, само су неки од тзв. административних трошкова које студенти плаћају током студирања.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept