Početna » ПРОБА МАЛЕ МАТУРЕ 24. И 25. МАРТА – ОСМАЦИ ПОЛАЖУ ТРИ ИСПИТА

ПРОБА МАЛЕ МАТУРЕ 24. И 25. МАРТА – ОСМАЦИ ПОЛАЖУ ТРИ ИСПИТА

Помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање у Влади Републике Србије Милан Пашић саопштио је да ће пробни завршни испит за упис у средње школе бити одржан 24. и 25. марта у свим школама у Србији.

од Паланка данас
0 Коментар

У петак ће се проверавати знање осмака из математике од 12 сати, док је у суботу у 9 сати заказан тест из српског, а истог дана од 11.30 сати тест из изборног предмета. 

Ове године по први пут осмаци неће имати комбиновани тест на завршном испиту који је подразумевао питања из пет предмета- историје, географије, физике, хемије, биологије.

Kао трећи тест радиће један од пет понуђених предмета. Мали матуранти имали су рок до 30. децембра да се изјасне за који предмет се опредељују.

Према подацима Министарства просвете највећи број ученика определио се за биологију – 38 одсто, затим географију- 29 одсто, историју – 16 одсто, хемију – девет одсто, физику – осам одсто.

Проба мале матуре је важна јер је то верна симулација завршног испита, ђаци се упознају са процедурама и активностима које се реализују пре и током самог завршног испита, место седења, прибор који се користи.

Циљ пробе мале матуре је и да се провери колико су ученици у овом тренутку спремни за завршни испит и на чему треба радити у наредном периоду.

Директори школа кажу да је све спремно за пробу завршног испита. Већ су преузели тестове из математике и српског језика, док тест из трећег предмета преузимају данас. Припреме за малу матуру одавно су почеле, али ће бити интензивиране када се осмаци распусте. Постоји и портал е-вежбаоница, где ученици могу самостално да вежбају.

Осим трећег теста ове године се на малој матури мења и начин бодовања. Ђаци ће и убудуће из основне школе носити максимално 60 бодова, а 40 са тестова, али ће са теста из математике и српског моћи максимално да остваре по 14 бодова, док ће трећи тест носити 12 бодова. До сада су српски и математика носили по 13 поена, а комбиновани тест 14.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept