ПРОБНО ПИСА ТЕСТИРАЊЕ ПОЧЕТКОМ АПРИЛА

Пробно ПИСА тестирање у Србији почиње почетком априла, а новина је да ће ученици први пут решавати тест из финансијске писмености и да ће тестове радити електронским путем.

Министар просветеМладен Шарчевић рекао је за  да ће се пробно тестирање радити у 61 школи, по методологији коју ће одредити Савет за ПИСА тестирање.

-Ми смо прво формирали тим, који је сада прерастао у Савет и то је озбиљно, експертско тело које има четири радне групе које се баве разним областима у оквиру ПИСА тестирања – појаснио је Шарчевић.Следеће ПИСА тестирање заказано је за 2018. годину, а министар каже да предстоји кратак период за припрему, да се кренуло са озбиљним обукама наставника, те да се уз напоран рад може направити добар резултат који може бити видљив тек 2021. године.

Тестирање је до сада обухватало три области – разумевање прочитаног текста, математичку и научну писменост, а у будуће ће се радити и тест из финансијске писмености.Финансијска писменост – шта су кредити, картице, како штедети, рационално трошити новац, до сада није било заступљена у плановима и програмима школа у Србији, те је Министарство просвете у сарадњи са Народном банком Србије организовало радионице за финансијску писменост које ће почети крајем месеца.

-ПИСА је одличан индикатор који говори о функционалној писмености ученика. Наши ђаци су и раније били солидни у решавању неких проблема, али су били лоши у областима математике и језичке писмености – појаснио је министар и додао да резултати тестирања најбоље говоре о постигнућима и квалитету образовања у једној земљи.

На последњем ПИСА тестирању на коме су учествовали ученици из Србије, 2012. годину, постигнути су резултати који су испод просека. Србија је заузела 43. место од 65 земаља.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/probno-pisa-testiranje-pocetkom-aprila/