ПРОЦЕНА ПОСТУЛАРНОГ ДИСБАЛАНСА КОД ДЕЦЕ У ОШ „БРАНА ЈЕВТИЋ“ У КУСАТКУ

Основна школа “Брана Јевтић” из Kусатка 27. Децембра угостила је тим асистената Факултета спорта и физичког васпитања ,Универзитета Нови Сад, у циљу процене постуларног дисбаланса деце млађег школског узраста иновативном методом 3 д мониторинг. Председник Општине Никола Вучен и локална самоуправа су уврстили школу из Kусатка у овај пројекат.
Циљ овог пројекта је брза и ефикасна процена постуларног статуса,рано откривање и кориговање евентуалних проблема везаних за стање постуларног статуса и подизања свести родитеља о значају правовремене детекције и превенције проблема сензомоторног апарата код деце.
Истестирано је 100 деце, нижих разреда основне школе јер је то период у којем се може на време реаговати, спречити, односно кориговати евентуалне уочене неправилности у држању тела.

Приликом процене постуралног статуса и примене саме технологије Контемплас коришћен је 3Д Компакт протокол анализе. Ова техника подразумева једно снимање испитаника са три камере, након чега се компјутерским анализама добија извештај, табеле и слике. Захваљујући томе могуће је јасно увидети евентуалне поремећаје у статусу сегмената тела и целокупне постуре. Таква метода пружа прилику да се на поуздан, брз и ефикасан начин увиде асиметрије и дисбаланси на телу испитани

Извештај за свако дете ће бити достављен школи као и родитељима деце којима је постурални статус процењен и одржано тематско предавање родитељима и заинтересованим лицима о значају постуралног статуса као и дат предлог мера вежби и превентиве ескалације утврђених постуралних поремећаја за свако дете. Предавање ће бити одржано од стране проф.др. Дејан Мадић редовног професора Факултета за спорт и физичко васпитање Новосадског универзитета.
Kомплетна процена,извештај и предавање су за родитеље бесплатни,трошкове пројекта сноси локална самоуправа

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/procena-postularnog-disbalansa-kod-dece-u-os-brana-jevtic-u-kusatku/