ПРОЦЕНТУАЛНО У СРБИЈИ НАЈМАЊА СМРТНОСТ ОД КОРОНАВИРУСА

 

Како се пандемија ковида 19 буде стишавала, тако ће земље полако сводити здравствене билансе. На површину ће испливавати ко је „пумпао“ број оболелих да би из европских и светских фондова добио више новца, а ко их је, пак, сакривао. Већ сада је ипак јасно, бар судећи према подацима глобалног сајта Worldometer, да је Србија, упркос релативно великом броју заражених, успела да задржи број преминулих испод светског просека.

Мада имамо дупло више инфицираних него што је просек у свету, односно 759 оболелих на милион становника, док је светски просек 320, смртност нам је релативно мала. Она за ових месец и по, откад је забележен први случај короне код нас, износи 14 преминулих на милион становника, а светски просек је 22. За многе статистичаре ово је највалиднији показатељ како лекари успевају да се изборе са последицама епидемије.

У региону је корона пропорционално мање жртава однела само у Хрватској и Црној Гори, док их је више било у БиХ, Северној Македонији и Словенији. Дупло више преминулих на милион становника имају Румунија и Мађарска, а у Немачкој је та бројка, упркос одличном и стабилном здравственом систему, четири пута већа. Најгоре су прошле Француска (310 жртава на милион грађана), Италија (399) и Шпанија (455). У овом тренутку, у критичном или веома озбиљном стању у свету је више од 57.000 људи, од чега највише у Америци – око 14.000, као и у Бразилу, Шпанији и Француској. У Немачкој је у веома тешком стању 2.889 пацијената, у Италији 2.573, а у Србији 108.

С обзиром на то да бројеви драстично падају из дана у дан, јасно је да се пандемија полако ближи крају.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/procentualno-u-srbiji-najmanja-smrtnost-od-koronavirusa/