ПРОДАЈА ГОШЕ ШИНСКА ВОЗИЛА ПОНОВО ПРОПАЛА, СТЕЧАЈНИ СЕ ОБРАТИО ДРЖАВИ ЗА ПОМОЋ

Продаја фабрике шинских возила Гоша из Смедеревске Паланке у стечају други пут је пропала је јер ниједна фирма није уплатила обавезни депозит од 120 милиона динара или поднела првокласну банкарску гаранцију наплативу на први позив, каже за Инсајдер стечајни управник Аца Митић.

Он наводи да је поред домаћих фирми које су откупиле продајну документацију – БАУWЕСЕН ДОО Лазаревац и „ЖЕЛВОЗ 026“ Смедерево – било заинтересованих из Kине, Мађарске и Чешке, али да је њихова озбиљност упитна, што доказује и то да нико није уплатио депозит. „Продаја је поново проглашена неуспешном, јер нико није уплатио депозит. Одбор Поверилаца ће се у наредном периоду састати и одлучити шта ћемо даље. Оглашавање продаје у дневним листовима за домаће тржиште нема више превише смисла, јер су они већ упознати са продајом Гоше“, каже Митић за Инсајдер.

Стечајни управник истиче и да се он за помоћ обратио држави, односно помоћнику Министарства привреде Драгану Угричићу због тога што „озбиљних инвеститора“ нема и постоји опасност да будући купац уопште не жели да настави производњу и ремонт шинских возила.

„Ја се само надам да Гошу неће купити „секундарци“ који не желе да наставе производњу, већ желе Гошу да продају у старо гвожђе. Обратио сам се Министарству привреде, тачније господину Угричићу, у нади да ће држава да се укључи и покуша да нађе стратешког партнера за Гошу. Можда ово одудара од неког стандардног мишљења стечајног управника, али опстанак Гоше је изузетно значајан за људе у Смедеревску паланку и цео регион“, каже Митић.

Подсетимо, претходна продаја Гоше која је била заказана за 21. децембар прошле године пропала такође због тога што ниједна фирма није уплатила обавезни депозит.

Бивши власник четири године није плаћао радницима и држави, а њему се дугује…

Укупан дуг Гоше износи 25 милиона евра, а с обзиром на то да је процењена вредност фабрике вишеструко мања, поставља се питање да ли ће уопште остати новца за раднике и државу којима се дугује укупно око седам милиона евра, ако се фабрика и прода.

Дуг према радницима, али и држави, у овом тренутку, није могуће наплатити јер су бивши власници Гоше, словачка фирма ЖОС и с њом повезана кипарска фирма Лиснарт, привилеговани повериоци. Наиме, словачка фирма је ставила под хипотеку сву имовину фабрике током 2013. и 2014. и то у тренутку када је она била у блокади и дуговала новац и држави и радницима, показало је истраживање Инсајдера објављено у емисији „Држава против радника“.

Хипотека и залози стављени су на основу наводног дуга који је Гоша направила у пословању са фабриком из Словачке, практично својим власником, и то у износу од 14,2 милиона евра. Однос бившег власника према Гоши најбоље илуструје то што је ЖОС под залог ставио чак и касетофон фабрике чија је вредност процењена на 900 динара.

На тај начин је словачка фирма, као власник Гоше, себе свесно ставила у привилегован положај и оштетила остале повериоце, пре свега раднике и државу, због чега је стечајни управник Аца Митић против ЖОС-а и Лиснарта поднео и тужбу.

С обзиром на процењену вредност, али и вредност имовине коју је ЖОС обезбедио, ако стечајни управник покренуту парницу не добије – за раднике неће остати практично ништа.

Инсајдер: Држава против радника

Сви догађаји у фабрици шинских возила Гоша из Смедеревске Паланке – од приватизације 2007. до данас – показали су, према истраживању Инсајдера, да радници нису морали да остану без зарада, а држава без више од четири милиона евра пореза, само да су представници надлежних институција радили свој посао.

Фабрика Гоша продата је 2007. словачкој фабрици ЖОС из Трнаве чији је већински власник бизнисмен из Словачке Владимир Пор. Те године Гоша постаје „Извозник године“, међутим, слика савршеног пословања и успешног извоза почела је да се урушава већ 2009, а свака наредна година за Гошу је била све тежа. Од 2014. године Гоша престаје да исплаћује зараде радницима, а држави порезе и доприносе, а резултат свега тога је да је дуг Гоше у новембру 2017, када је проглашен стечај, према радницима и држави износио скоро седам милиона евра.

О томе како је Гоша уништена због немара државе и пословних акробација словачке ЖОС Трнаве, гледајте у емисији Инсајдера „Држава против радника“.


Извор www.insajder.net.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/prodaja-gose-sinska-vozila-ponovo-propala-stecajni-se-obratio-drzavi-za-pomoc/

1 comment

    • Palancanin on 05/04/2019 at 10:06

    Nema razloga da brinemo, vučić je obećao da će da pomogne. Već i pomaže, samo smo mi slepci pa ne vidimo…

Komentari su onemogućeni.