Početna » ПРОГЛАШЕНЕ ПОБЕДНИЦЕ КОНКУРСА „ЈА САМ ОДВАЖНА“

ПРОГЛАШЕНЕ ПОБЕДНИЦЕ КОНКУРСА „ЈА САМ ОДВАЖНА“

од Паланка данас
0 Коментар

Фондација Ана и Владе Дивац, заједно са компанијама ИKЕА Србија и Мастерцард, подржала је седам предузетница кроз пројекат за економско оснаживање жена „Ја сам ОДВАЖНА“

Фондација Ана и Владе Дивац, у сарадњи са компанијама ИKЕА Србија и Мастерцард, изабрала је победнице конкурса у оквиру пројекту „Ја сам ОДВАЖНА”. Ове године награђено је седам предузетница и на свечаној додели су им уручена средства у укупном износу од преко 3,5 милиона динара, која ће бити искоришћена за набавку опреме за рад, креирање нових производа, као и отварање додатних радних места за жене.

Циљ пројекта јесте допринос побољшању положаја жена у радном и друштвеном окружењу кроз давање грантова и менторску подршку за отварање нових радних места, повећање капацитета и вештина за учешће на тржишту рада и подизање свести јавности о родној равноправности, одрживом развоју и међусекторској сарадњи.

Свечаној додели присуствовала је Њ. Е. Аника Бен Давид, амбасадорка Kраљевине Шведске у Србији и при обраћању присутнима изјавила: „Још увек се сусрећемо са многим потешкоћама када је у питању родна равноправност. Разлика у платама између мушкараца и жена глобални је проблем. Жене генерално мање зарађују, а истовремено раде већину неплаћених кућних послова. Скорашње светске кризе додатно су допринеле рањивости свих осетљивих група, али у највећој мери жена. Живимо у турбулентним, тешким и несигурним временима , која нас све доводе у искушења. Сада је више него икада неопходна храброст како бисмо наставили да градимо бољи свет за себе, нашу децу и друштво у целости.“

Сташа Стојков Рошић, лидерка одрживости у ИKЕА Србија, говорила је о значају родне равноправности и нагласила да, као компанија вођена вредностима, осећају одговорност да допринесу позитивним променама у друштву. „Родна равноправност је основно људско право, за које се залажемо пре свега унутар наше куће, нашег радног окружења, нудећи једнаке плате за исте послове, једнаке могућности за развој и напредовање и бољу равнотежу приватног и пословног живота. Задовољство нам је што имамо могућност да заједно са нашим дугогодишњим партнерима, креирамо боље прилике за жене и у широј заједници.”

У оквиру пројекта „Ја сам ОДВАЖНА“ подржани су бизниси које су основале и/или бизниси које воде жене, као и правни субјекти који запошљавају најмање 50% жена, а који ће кроз овај конкурс отворити најмање једно радно место за жене. Основна делатност подржаних правних субјеката је производна делатност (играчке, текстилни производи, стари занати, храна, пића/сокови/сирупи, украсни/употребни предмети, производи за децу и сл).

„Циљ пројекта Ја сам одважна који смо са поносом подржали по други пут, је оснаживање жена предузетница кроз финансијску подршку, али и кроз едукацију о значају родне финансијске инклузије. Финансијски укључена жена је жена која пред собом има опције и жена која се бори за своју позицију и права“, истакла је Јелена Ристић, директорка за тржишта Србије, Црне Горе и БиХ у компанији Мастерцард, и додала: „Сигурна сам да сте учешћем у овом програму стекле и прилику да сагледате своје пословање из нове перспективе и можда добијете инспирацију како да пређете на нови степен развоја, и верујем да ћете добијена финансијска средства искористити управо за достизање тог циља. На крају, хвала нашим партнерима, компанији ИKЕА и Фондацији Дивац, на томе што делимо визију одрживог и инклузивног тржишта и што су препознали управо Мастерцард технологију као начин да се приближимо остварењу тог циља.“

Добитнице награда, које су своје производе изложиле током доделе награда су:

Женски центар Ужице, Ужице
Kорали БЦ, Нова Пазова
Марелла Натурал, Kрагујевац
Роyал Балм, Врчин
Тwо Н – Kидс фурнитуре & децор, Београд
Фитакy, Београд
Уметничка радионица “Марија Хандмаде”, Шабац
„У жељи да створимо прилике за бољи положај жена у друштву и њихову већу економску независност, до сада смо подржали 70 предузетница и социјалних предузећа кроз бесповратна средства са посебним фокусом на руралне делове Србије. Жеља нам је да женама омогућимо да имају одржив приход и остваре своје предузетничке потенцијале. Управо то је и циљ конкурса „Ја сам одважна“, који спроводимо већ трећу годину за редом у сарадњи са компанијом ИKЕА Србија и Мастерцардом. “ закључила је Ана Дивац, председница Управног одбора Фондације Ана и Владе Дивац током свечане доделе.

Према речима предузетница, добијена средства ће бити од великог значаја за унапређење њиховог даљег пословања. Неке од њих ће добијена средства искористити за куповину нове опреме, док ће друге средства уложити у развој промоције и пласмана на тржиште.

Значај залагања за економско оснаживање жена у Србији, ИKЕА Србија, Мастерцард и Фондација Ана и Владе Дивац препознали су још 2018. године када је пројекат „Ја сам ОДВАЖНА“ покренут. До сада је, закључно са овогодишњим конкурсом, у оквиру пројекта средствима за реализацију награђено 18 инцијатива.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept