ПРОГНОЗИРАНИ ТОПЛОТНИ ТАЛАС У ЈУЛУ И АВГУСТУ СА 30-55 ДАНА ПРЕКО 30 СТЕПЕНИ

За Србији су прогнозирани топлотни таласи у јулу и августу, а од 30 до 55 дана ће бити са температурама које су више од 30 степени, рекао је данас прогностичар у Републичком хидрометеоролошком заводу (РХМЗ) Бранко Бјелић.
Он је за Данас рекао да би ово лето, ако би се упоредило са прошлим, требало да буде топлије и сувље.

Напоменуо је да се прогнозе за дуже временске периоде дају „са вероватноћама а не са извесношћу“.

„Врло је вероватно да ће ово лето бити једно од најтоплијих у протеклих 20 година, али не може се рећи са сигурношћу. Вероватноћа да ће бити топлије од просека је негде око 70 до 80 одсто“, рекао је Бјелић.
Додао је и да је врло вероватно да ће бити тропских ноћи, али да РХМЗ те податке тренутно нема, објавио је Данас на свом сајту.

Према Бјелићевим речима, током целе сезоне би требало да буде од 120 до 240 литара кише по квадратном метру, у нижим пределима а на планинама од 190 до 250 литара.

Прогнозира се да би могло бити од 18 до 28 дана са падавинама, од слабијих па до пљускова, рекао је.

Додао је да су ови подаци добијени на основу прогностичких продуката већине динамичких модела у свету и да таквих центара има од 12 до 15.

Бјелић је напоменуо и да се већина података слаже да би у области Балканског полуострва температуре требале бити изнад годишњег просека за лето.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/prognozirani-toplotni-talas-u-julu-i-avgustu-sa-30-55-dana-preko-30-stepeni/