ПРОИЗВОДЊА И ПРОДАЈА ХРАНЕ ЖИВОТИЊСКОГ ПОРЕКЛА НА ПОЉОПРИВРЕДНОМ ГАЗДИНСТВУ

 

Пољопривредници који на својим газдинствима производе храну животињског порекла – млеко, јаја, сир, пилиће, кобасице…, и те намирнице продају, у обавези су да се придржавају Правилника о малим количинама примарних производа у којем је дефинисано које количине хране, под којим условима и где могу да понуде потрошачима.

Тако је на пример, дозвољена продаја највише 200 литара сировог млека недељно, 500 јаја недељно, стотину килограма производа од меса, стотину пилића… Ако произвођач израђује производе од млека и меса или продаје мале количине јаја, рибе или дивљачи, на сопственом газдинству/домаћинству и продаје их са кућног прага, на локалној пијаци или локалноммалопродајном објекту, не мора бити уписан у АПР.

Сви остали субјекти морају бити регистровани у АПР -у. У зависности од типа и количине произведених производа у складу са правилником, производи од млека и меса, мале количине јаја, рибе или дивљачи, као и мале количине живине и лагоморфа који се производе на сопственом газдинству/домаћинству, могу се продавати са кућног прага, на домаћој трпези, на локалној пијаци или у локалном малопродајном објекту.

Остали производи могу се продавати на целој територији Републике Србије, али у оквирима ограничених количина производње. Правилником о малим количинама примарних производа које служе за снабдевање потрошача, подручју за обављање тих делатности као и одступања која се односе на мале субјекте у пословању храном животињског порекла, „Сл. гласник РС“, бр. 111/2017 утврђени услови за производњу малих количина хране животињског порека и примену одступања који се односе на изградњу, уређење и опремање објеката, традиционалну производњу и производњу у географски ограниченим подручјима.

Надлежни су настојали да, по угледу на прописе Европске уније, олакшају производњу у малим производним капацитетима, односно смање финансијска оптерећења и административне препреке кроз одступање у погледу изградње, уређења и опремања објеката. Новим прописима малим произвођачима је омогућено да на легалан начин производе и продају храну животињског порекла на свом газдинству, пијаци, доставом на кућну адресу купца или у малопродајним објектима.

Уз овај правилник, припремљени су и водичи за примену правилника како би се олакшало пословање малих произвођача млека и меса. Правилник се примењује од почетка 2018. године и није било додатних измена и допуна овог документа.

Петровић Снежана,дипл.инж.
ПССС Смедерево

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/proizvodnja-i-prodaja-hrane-zivotinjskog-porekla-na-poljoprivrednom-gazdinstvu/