Početna » ПРОЛЕЋЕ ВИШЕ НЕ ПОЧИЊЕ 21. МАРТА КАО ШТО СУ НАС УЧИЛИ У ШКОЛИ! Ево зашто већ годинама долази дан раније

ПРОЛЕЋЕ ВИШЕ НЕ ПОЧИЊЕ 21. МАРТА КАО ШТО СУ НАС УЧИЛИ У ШКОЛИ! Ево зашто већ годинама долази дан раније

Пролеће је обично почињало 21. марта, али то ове године није случај

од Паланка данас
0 Коментар

Најлепше годишње доба почиње у пролец́ну равнодневицу, када ноц́ и дан трају исто, по дванаест сати. А од данас ће се сваки дан још више продужити.Званично данас, 20. марта почело је најлепше годишње доба – пролец́е, када долази равнодневица, најављујући крај зиме. На данашњи датум ноц́ и дан ц́е бити једнаке дужине. Сазнали смо да сва годишња доба, осим јесени, почињу 21. у месецу, али вец́ око две деценије пролеће стиже дан раније.

Зашто се мења датум првог дана пролећа?

Пролећна равнодневица може пасти било када између 19.03. и 21.03. – зависно од тога када је Сунце изнад Земљиног екватора. Постоје две различите методе које одређују почетак и крај годишњих доба – метеоролошки и астрономски.

Метеоролошким методом – метеоролози посматрају годишње смањење и повећање температуре и стање атмосфере. Ово се утврђује климатолошки, праћењем статистике температуре, и координира према календару – да се годишња доба поделе на четири квартална годишња доба. Према овој методи, свака сезона траје три месеца.

Други, астрономски метод, заснива се на астрономским годишњим добима и односи се на положај Земљине орбите у односу на Сунце. Према овој методи, астрономски календар одређује годишња доба према томе када је оса ротације Земље на 23,5 степени у односу на њену орбиту око Сунца.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept