Početna » ПРОМЕНЕ У ИСПЛАТИ ПЕНЗИЈА НАКОН СМРТИ КОРИСНИКА: Шта мора да уради банка, шта члан породице?

ПРОМЕНЕ У ИСПЛАТИ ПЕНЗИЈА НАКОН СМРТИ КОРИСНИКА: Шта мора да уради банка, шта члан породице?

од Паланка данас
0 Коментар

Изменама Закона о пензијском и инвалидском осигурању (ПИО), који је ступио на снагу 15. септембра прошле године а примењује се од 1. јануара ове године, у случају смрти пензионера износи пензије и новчане накнаде припадају до последњег дана у месецу у којем је корисник умро.У случају смрти пензионера, право на породичну пензију ће се утврдити и исплаћивати најраније од првог дана наредног месеца по истеку месеца у коме је корисник умро, под условом да породични пензионер није у том периоду у осигурању.

Фонд ПИО је као пример навео да у случају да пензионер премине 15. марта 2024. године, право на породичну пензију онима који би је добили припада најраније од 1. априла 2024. године.

Фонд ПИО ће за кориснике од банака и поверилаца тражити повраћај износа пензија и новчаних накнада који кориснику не припадају након последњег дана у месецу у којем је преминуо, наводи се у саопштењу.

У складу са наведеним изменама, банка је обавезна да износе пензија, односно новчане накнаде који су исплаћени након последњег дана у месецу у којем је корисник преминуо, врати Фонду на његов захтев и не може из тих износа намиривати своја потраживања која евентуално има према кориснику права.

Исто важи и за повериоце коме су уплаћена средства након последњег дана у месецу у којем је корисник преминуо, по основу реализације обуставе од пензије.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept