ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ДР ТАЛИЈАНА „ЗАУСТАВИМО БЕЛУ КУГУ У СРБИЈИ“

У петак 24. маја од 18 часова у великој сали СО Смедеревска Паланка, биће одржана промоција књиге „Зауставимо белу кугу у Србији“ аутора др Миодрага Талијана.

„Бела куга“, односно смањени наталитет, проблем је многих земаља света, али је и горући проблем Србије.

Прошле године је у Србији рођено само 63.958 беба, што је најмањи број деце од како се ова статистика води у нашој земљи. Подаци Републичког завода за статистику показали су да је прошле године број Срба смањен за 38.138, јер је толико више њих умрло него што се родило.- Током 2018. године рођено је 63.958 беба, 936 мање него 2017. и 2016. године. Откако се води статистика никада у Србији није рођено оволико мало деце. Са друге стране умрло је 102.096 људи, што значи да је број становника током прошле године смањен за 38.138. У историји, само је 2017. године негативни прираштај био већи. Тада нас је „изумрло“ чак 38.828 – наводе у РЗС.

Сада се појавила и нова мапа која је потврдила овај забрињавајући тренд.Наиме, мапа показује како ће се популација европских земаља мењати до 2050. године. Зеленом бојом означене су земље у којој се предвиђа да ће се број становника повећати, док су црвеном бојом означене земље у којој ће доћи до пада популације.

Неке скандинавске земље, као и земље са великим приливом мигранта, попут Велике Британије, Француске, Холандије и Аустрије имаће пораст у становништву. Међу њима је и тзв. Kосово. Многе земље региона, укључујући и Србију, налазе у паду.Ово истраживање предвиђа ће Србија до 2050. изгубити 33.22% становништва, односно да ће нас бити око 3 милиона мање. Наиме, истраживање показује да ће са око 9 милиона становништва наша земља пасти на само 5 милиона.Од Србије је горе тек неколико земаља, а налазимо се на самом дну ове листе.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/promocija-knjige-zaustavimo-belu-kugu-u-srbiji/