ПРОРЕЂИВАЊЕ ПЛОДОВА КАЈСИЈЕ

Проређивање плодова је помотехничка мера којом се постиже низ позитивних ефеката: повећава се квалитет и величина плодова, побољшава се обојеност плодова и уједначено сазревање, отклања се алтернативна родност, олакшана је заштита јер плодови нису збијени, мања је појава
црвљивости плодова, већи је садржај шећера, киселина и витамина, плодови су чвршћи и мање опадају пред бербу.

Kајсија се одликује високим степеном заметања плодова, које у повољним условима може износити 60-80%. Овако обилно заметање исцрпљује воћку, што се негативно одражава на вегетативан раст, уједначеност сазревања, крупноћу и квалитет плодова. Преобилна родност може проузроковати и ломљење грана. Такође утиче и на слабије диференцирање цветних пупољака за род у наредној години. То може довести до алтернативног рађања воћака, нарочито у условима слабије исхране и суше. Поред тога стабла кајсије која су исцрпљена услед превелике родности су подложнија измрзавању, као и превременом сушењу стабала (апоплексији).

Постоји више начина проређивања у производњи воћа. Може се проређивати ручно, хемијски и механизовано. Ручно проређивање омогућава најбољи распоред плодова, али захтева и највише радне снаге, што утиче на значајно повећање трошкова производње. Приликом проређивања прво се одстрањују слабије развијени плодови, двоструки плодови (близанци) и плодови који су механички оштећени као и они који су оштећени проузроковачима биљних болести и штеточинама. На дугим (мешовитим) родним гранчицама размак између плодова треба да буде 5-10 цм. Треба натојати да плодови буду спирално распоређени дуж гранчице, а не да сви буду са једне стране. На кратким родним гранчицама се остављају два до три плода. Степен проређивања плодова треба прилагодити сорти, природним условима, времену гајења и примењеној агротехници. При проређивању плодова треба водити рачуна о обезбеђивању потребне лисне масе за нормалну исхрањеност плодова. Оптималан број листова по једном плоду треба да буде од 5-20.

Оптималан термин за извођење проређивања плодова је када плодови достигну величину лешника или ситнијег ораха, односно пре почетка одрвењавања коштице. Уколико се проређивање изведе раније, његов утицај на повећање крупноће плода је већи. Најбољи резултати су добијени када се проређивање обави 25 дана након пуног цветања. Ако се ова помотехничка мера обави касно, више од 50 дана после пуног цветања, ефекти њене примене обично нису задовољавајући. Хемијско проређивање у пракси се врло мало примењује због недовољне поузданости, без обзира на велики број позитивних резултата добијених у многим експериментима.

Проређивање се може обавити у време цветања или након заметања плодова. Примена хемијског проређивања цветова код кајсије је ризична због могућности касније појаве позног пролећног мраза. Механизовано проређивање се врло мало користи код кајсије. Изводи се обично у време цветања помоћу машине која се прикључује на трактор, а састоји се од вретена на коме се налазе пластичне жице које ротирају великом брзином. Интезитер проређивања се регулише подешавањем брзине ротације. С обзиром на рано цветање кајсије и опасност од појаве позних пролећних мразева, механизовано проређивање долази у обзир само у подручјима са топлијом климом.
ПССС Смедерево
Биљана Николић, дипл.инж.пољ.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/proredjivanje-plodova-kajsije/