ПРОСЕЧНА ПЛАТА У ЈАВНИМ ДРЖАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА 82.013 ДИНАРА

По подацима Републичког завода за статистику запослени у Србији су, у просеку, у мају зарадили 65.025 динара.

Толико је износила просечна плата, која представља слику свих исплаћених зарада у току једног месеца и израчунава се на основу износа обрачунатих зарада и броја запослених. Тај просечни износ значи да се примања запослених јако разликују, односно да је за неке он само део месечне зараде, а за многе запослене износ за који морају да раде и два месеца.

На висину плате утиче много фактора, а када се погледају статистички показатељи не чуди што многи желе да им радно место буде у јавном сектору. Разлог је врло једноставан – зараде су више него у другим областима. То је  јасно видљиво и у мају јер су просечне зараде запослених у јавном сектору  биле 73.277 динара, па рачуница каже да је коверта у јавном сектору дебља за 8.252  динара.

Зараде готово свих запослених у јавном сектору у мају су биле више од просечне. Изузетак су запослени у администрацији на нивоу локалне самоуправе, где је мајска плата, у просеку, била 60.026  динара и у локалним јавним предузећима, где је мајски просек био 62.783 динара Највише просечне зараде исплаћене су у јавним државним предузећима – 82.013 динара, а потом у администрацији на нивоу државе 80.324 динара. Запослени у  администарцији на нивоу аутономне покрајине у мају су у просеку зарадили 78.320 динара. Они који раде у здравству и области социјалног рада у мају су, у просеку, зарадили 75.897 динара, а у образовању и култури 66.105 динара.

Када се посматра просечна нето зарада у 19 делатности за које РЗС објављује податке, у седам  је зарада била виша од републичког просека, а у 12 мања. Између највише и најниже просечне зараде по делатностима у марту јаз је огроман и износи чак 91.594 динара, а када се просечне зараде у посматрају кроз призму медијалне, која је у мају била 49.869 динара, у две делатности зарада је била нижа од тог износа.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/prosecna-plata-u-javnim-drzavnim-preduzecima-82-013-dinara/