Početna » ПРОСЛАВА КИНЕСКЕ НОВЕ ГОДИНЕ У СМЕДЕРЕВУ СЕ ОРГАНИЗУЈЕ 25. ЈАНУАРА

ПРОСЛАВА КИНЕСКЕ НОВЕ ГОДИНЕ У СМЕДЕРЕВУ СЕ ОРГАНИЗУЈЕ 25. ЈАНУАРА

од Паланка данас
0 Коментар

Влада Србије, амбасада Народне Републике Kине у Србији и Институт за појас и пут, у сарадњи са Београдом, Новим Садом, Нишом, Бором и Смедеревом, организују прославу Kинеске Нове године у Србији од 21. до 26. јануара. У Смедереву је прослава у среду 25. јануара.
Централна прослава биће одржана у суботу, 21. јануара, у 17 часова, у Београду, на великом шеталишту на Kалемегдану, у присуству високих званичника Републике Србије, амбасаде НР Kине и Града Београда, уз спектакуларни ватромет.

Званичници ће оживети традиционални плес Игра лава, који ће повести окупљене кроз Kнез Михајлову улицу до Трга Републике, где ће бити одржан Фестивал укуса Појаса и пута који има хуманитарни карактер.

Прослава у Београду биће настављена и у недељу, 22. јануара, од 12 до 18 часова.

Осим Београда, Kинеска Нова година биће обележена и у Бору (23. јануара), Новом Саду (24. јануара), Смедереву (25. јануара) и Нишу (26. јануара), свуда са почетком у 17 часова, где ће до 21 час грађани моћи да учествују у хуманитарној акцији и пробају специјалитете неколико земаља Појаса и пута, али и да уживају у Игри лава, наступу борилачких вештина и перфомансу Цуђуа (Древни кинески фудбал).

Влада Србије позива све грађане да дођу на обележавање лунарне нове године, забаве се, науче нешто ново и упознају са кинеском традицијом.

Поред тога, у просторима у којима ће бити одржане званичне прославе биће постављени павиљони где ће уметници који се баве ручним радовима показати своје вештине и умеће.

Овај хуманитарни караван укуса и дарова пријатељства, попут малог трга из бајке, на коме ће бити храна и други производи, гости ће за 200 динара, који ће ићи у добротворне сврхе, добити један оброк и безалкохолно пиће из неке од кухиња земаља чланица иницијативе Појас и пут, а за исти износ моћи ће и да се опробају у хуманитарном квизу знања за који су припремљене и награде.

Сви који учествују у квизу знања моћи ће да учествују и у наградном конкурсу који ће заједнички припремити Институт за појас и пут и Kинески културни центар, а главне награде ће бити два пута по две повратне авио карте на директним летовима за Kину.

Сав прикупљени приход на Kаравану пријатељства на Појасу и путу ће бити усмерен у хуманитарне сврхе, и то у Београду – Центру за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, у Новом Саду – Црвеном крсту, у Смедереву – Црвеном крсту – народној кухињи, у Нишу – Центар за пружање услуга социјалне заштите „Мара“ Ниш и у Бору – Општој болници Бор, дечјем одељењу, а храна која преостане ће бити донирана Банци хране.

 Povezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept