ПРОСЛАВЉАЊЕ БАДЊЕГ ДАНА (ВИДЕО)

Божић и Бадњи дан пуни су обичаја и симболике која није изворно хришћанска. Пошто су срби били многобожачки народ, као многобожцима није нам било лако да се одрекнемо старих обичаја. Па смо многе прилагодили новој религији – хришћанству.

Многи обичаји везани за Бадњи дан сасвим су пагански, а црква им је касније дала хришћанско обележје. Обичаје око Бадњег дана су Срби наследили од својих предака и још увек их одржавају. Као и симболика неких од најлепших божићних радњи: За бадњак се сече грана храста, који је код Словена одувек био свето дрво. Бадњи дан је пун ритуала и симболике, живописних радњи и сви су они повезани са породичним култом и култом огњишта.

Ложење бадњака је у вези са огњем и огњиштем, јер то је средишњи елемент симболике рађања новог сунца јер је и Бадњи дан одмах после краткодневнице. Млади храст је спаљивањем даван огњу ради нове године, а прегршти варница бацаних у небо су најављивале много рода и приноса. Многи као своје лично оправдање изговарају то да су тако радили њихови очеви и да традицију неће мењати, макар она била и погрешна.

Име бадњак повезано је са речју „бдети“, будући да се на тај дан бдело чекајући рођење Господа и Спаса Исуса Христа. Због самог обичаја бдења и некадашње ситуације без електричне струје било је нужно осветлити просторије свећама, које су уједно и – пре свега – биле символ новог живота и наде.

На сам Бадњи дан су укућани рано устајали, а жене су правиле божићни ручак, спремале дом и припремале посну храну за вечеру, будући да се на Бадњи дан пости. Вечера је почињала после вечерњег богослужења и паљења бадњака пред Храмом. Најбитније од тога јесте, да ложењем бадњака дајемо на симболици Христа и његов улазак у свет. Ложење бадњака представља топлину Христове љубави. Затим, бадњак је подсећање на дрво које су пастири донели у пећину и које је праведни Јосиф заложио како би се тек рођени Богомладенац загрејао у хладној пећини.

 Има још једно тумачење: бадњак је наговештај Христовог страдања и Његовог Крста. Слама која се уноси у кућу подсећање је на ону сламу из јасала на коју је Пресвета Богородица положила тек рођеног Господа. Тамјан којим се кади кућа, као и дарови који се стављају у сламу, подсећање су на дарове које су донели мудраци са Истока и њима даровали Новорођеног Христа.

Припремио: Марко Лазовић

студент Православно Богословског Факултета

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/proslavljanje-badnjeg-dana-video/