ПРОСЛАВЉАЊЕ САВИНДАНА У АЗАЊИ

„Чујте браћо! Волите се!

У том нам је снага права.

Слажите се! То је наук,

Што нам даде Свети Сава.“

 

Празник Светог Саве је, као и свуда где Срби живе, и у Азањи свечано прослављен. Прослављање је започело у азањском храму Светом Литургијом, коју је служио Дејан Ненадовић, јереј. На Св. Богослужењу је певао Дечји црквени хор Св. Врачеви, предвођен својим вероучитељем. Ни атмосферских -12 на Савинданско јутро није спречило наше најмлађе да испуне Храм заједно са својим родитељима. Након, прочитане посланице, Његовог Преосвештенства епископа шумадијског Господина Господина Јована и Св. Причешћа, пререзан је славски колач са присутнима. Потом су подељени светосавски пакетићи свој деци, дар Црквене општине Азања.

Прослављање је, природно, настављено у просторијама азањске школе где је свештеник принео Свевишњем Богу и школском заштитнику Св. Сави молитве за све ученике и раднике ове просветне установи, а затим смо пререзали славски колач. Свима присутнима се са неколико бираних речи обратио директор Дамир С. Живковић честитајући празник нагласивши значај и величину Св. Саве за све ђаке, наставнике и васколики православни род Српски истакавши да деловање Светог Саве трееба да буде образац по којем би сви требало да живимо.

Уследила је свечана Светосавска академија коју су припремили ученици наше школе са својим вероучитељем Бојаном Стојадиновићем уз помоћ учитељице Сузане Јанчић. Имали смо прилике да чујемо значајан број песмица о животу и делу Светог Саве, а све је било прожето надалеко препознатљивом беседом Светог Николаја Велимировића о Светом Сави. И нисмо о животу Светога говорили само на нашем, српском, језику, већ смо имали прилике да чујемо и речи о њему на енглеском и француском језику. Захваљујући нашим новопридошлим ученицама Владлени и Анастасији имали смо прилике да чујемо и како то звучи када се о Светом Сави говори на руском језику. У самој академији је учествовало преко 40 ученика свих разреда.

Бојан Стојадиновић, вероучитељ

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/proslavljanje-savindana-u-azanji/