ПРОСВЕТАРИ ТРАЖЕ УВОЂЕЊЕ ПЛАТНИХ РАЗРЕДА

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) данас је затражила од ресорног министарства да се испуне одредбе потписаног споразума којим је завршен штрајк просветара пре две године. Једна од ставки је и увођење платних разреда.

– Влада је током нашег штрајка говорила да је образовање на првом месту и желимо да се то сада некако покаже у пракси – рекла је председница УСПРС Јасна Јанковић новинарима пред почетком Светосавског протеста у организацији тог синдиката у Дому синдиката.

– Сада имате ситуацију да је доктор наука који је директор школе мање плаћен од спремачице у ЕПС-у. То је понижавајуће. – нагласила је Јанковић и додала да су запослени у просвети најобразованији људи у Србији, а имају најниже плате.

Синдикати су, додаје, у претходном периоду радили на распоређивању технолошких вишкова што је донело уштеде у систему, те су очекивали да ће тај новац бити усмерен у поправљање материјалног положаја просветара, а не да би се усмерило у буџет.

Уколико се не промени однос државе и ресорног министарства према просвети, не реше стари и нови проблеми, Јанковић каже да ће следећи корак бити протести, штрајкови и излазак на улицу.

Представница запослених у предшколским установама Драгана Јелић рекла је да би би плате запосленима у предшколским установама требалo да се исплаћују из републичког буџета, а да одржавање буде на локалним самоуправама.

– Тада не би било разлике у платама и по 10.000 динара, не би се дешавало да касне и по четири месеца – закључила је она.

Блиц

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/prosvetari-traze-uvodjenje-platnih-razreda/