ПРОСВЕТНИ РАДНИЦИ ОПТЕРЕЋЕНИ АДМИНИСТРАТИВНИМ ПОСЛОВИМА

Професори у Србији, уместо да се посвете предавањима, оптерећени су административним пословима, а учионице су, због дисциплинских поступака, претворене у суднице, оцене су представника синдиката просвете који су се састали како би анализирали предложени Нацрт закона о образовању.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић оценила је да се новим законом о основама система образовања и васпитања цео систем централизује, иако су синдикати очекивали да ће доћи до децентрализације, односно преношења веће одговорности на школе. Она је рекла да овај закон показује да се Србија удаљава од Европе, јер је европска тенденција децентрализација, а овај закон доноси “вирус централизације”.

– Овим Нацртом закона читав систем се централизује, а министар је особа која одлучује о свему. Немогуће је више од 2.000 установа у Србији контролисати из Министарства просвете, то није ни физички изводљиво. Бојимо се велике политизације јер, ако министар не зна кога ће поставити, вероватно ће питати локалну самоуправу, а локална самоуправа ће рећи да је то неко ко је њима близак, а то је у великом броју случајева неко ко је близак партијама на власти – рекла је Јанковић.

Јанковић је додала да је “закон на прво место ставио отварање конкурса као начина заснивања радног односа”. Према њеним речима, недопустиво је увођење конкурса као начина запошљавања пре него што се у систему распореде технолошки вишкови. То би значило да би у систем ушли нови људи, а у систему би остали људи који немају довољан број часова. То би поскупело образовање, а не би се ишло ка квалитету образовања, истакла је она. Према њеним речима, синдикати нису били ни позвани да преговарају о закону.

– Наставници су и даље оптерећени администрирањем, посебно код припрема за часове, описног оцењивања, вођења педагошке документације. Ово се односи на дисциплинске поступке које школе претварају у суднице у којима се воде обимни и непримерени поступци. Права ученика се постављају испред обавеза, права запослених скоро и да не постоје, а о некој заштити наставника и да не говоримо. Због недоказане кривице наставницима се одузима дозвола за рад, што их често приморава на очајничке кораке –  оцена је Милана Јевтића из Ресора за образовни систем УСПРС.

Члан Председништва Уније синдиката просветних радника Србије Звонимир Јовић рекао је да је Министарство просвете прихватило њихов предлог да се из закона избрише члан 35. којим је предвиђено оснивање Агенције за образовање, као и сугестије које се односе на губљење лиценце, а то је да коначно решење буде судска одлука, а не одлука школског одбора.

– Још од поновног успостављања министарства просвете 1991, осетно се смањује ниво самосталности установа и све више школских процеса се одвија под директним надзором и контролом министарства. Српске школе су одувек имале завидан ниво самосталности и слободе, која се огледала у домену модалитета наставе, оцењивања, избора и уписа ученика, набавке учила, ваннаставних активности, дисциплинских норми. Тврда и централизована контрола мреже образовних установа која би се успоставила с циљем да се осигура ефикаснији рад, унапред је осуђена на пропаст. Савремени процеси усмеравају ка томе да се јача самосталност, али и одговорност јединица нижег нивоа, у овом случају школа – рекао је Јевтић.

Представници синдиката просвете имали су два састанка са представницима Министарства просвете и један с ресорним министром, размотрили су 111 чланова закона, а за разматрање и анализу остало још око 200 чланова. Преговори о овом, али и о другим законима из области образовања, биће настављени после 20. фебруара.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/prosvetni-radnici-optereceni-administrativnim-poslovima/