ПРОТЕСТ ЛОВАЦА У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ

На недавној седници Одбора за пољопривреду Скупштине Србије, када су разматрана актуелна дешавања у ловству Србије, и када су изнете примедбе на процедуру установљења и доделе појединих ловишта у Србији, али и када је постављено у Скупштини питање постојања државне Стратегије развоја ловства Србије и планова развоја ловних подручја на основу којих се морају установљавати ловишта, гости су били и представници ловаца из Велике Плане.

У међувремену је конкурс завршен, а поменути ловци, њих неколико десетина, незадовољни донетим решењима су 5.марта, кренули у јавне протесте испред зграде скупштине општине Велика Плана. Протестанти носе транспаренте са натписом ‘ШТА ХОЋЕТЕ ВИШЕ?’, а неки од њих носе у рукама и примерке новог броја магазина ‘Предатор’, чија редакција је почела да се бави и овим питањем.Узрок конкретног незадовољства је решење о установљењу ловишта између три ЛУ у општини Велика  Плана (‘Вожд’ Ракинац, ‘Шумарице’ Kрњево и ‘Поморавље’ В. Плана), када је један спорни део величине 600 ха додељен удружењу ‘Поморавље’ које води народни посланик Велибор Станојловић. Незадовољни ловци тврде да се приликом установљења ловишта није водило рачуна о катастарским границама унутар општине, а сумњају да је у установљењу ловишта било утицаја на Управу за шуме.

Овај ловачки протест показује да неке ствари у ловству Србије не функционишу како би требало. На скупштинском Одбору за пољопривреду, председник Одбора посланик Марјан Ристичевић је оставио простор да се проблеми реше, а одговорност је преузео директор Управе за шуме министарства пољопривреде Саша Стаматовић. У међувремену, конкурс за доделу ловишта је завршен, а део реакција ловаца управо смо пренели. Ловци су најавили и наставак протеста уз појачање и других ловачких секција.

Извор: Србијалов

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/protest-lovaca-u-velikoj-plani/

3 comments

  • Vampir Toza on 07/03/2021 at 17:46

  Niste se bunili kad vam je pripao deo lovišta koji katastarski nije vaš ali je sa vaše strane reke Velika Morava.
  A ne bi ste da date oni što je katastarski vaše ali je sa Planjanske strane reke Jasenica.
  E pa sad je kasno , podela je odavno završena a vi ste mahinacijama godinama teren preko Jasenice bespravno koristili. Zato džabe galamite i držite taj WC papir koji se deklariše kao lovački časopis.

  • Marta on 07/03/2021 at 16:04

  Sta hocete vise?
  Da batalite da ubijate slabije od sebe…

  • Bivši lovac on 07/03/2021 at 15:53

  Čini mi se da je tako bilo i pre desetak ili više godina u Ratarima, kada im je oduzet dobar deo terena oko 500,600 hektara i dat sekciji Kusadak.

Komentari su onemogućeni.