Početna » ПРОВЕРИТИ ВАКЦИНАЛНУ КАРТОТЕКУ ДРЖАВЕ-ЖИВОТИ ДЕЦЕ СУ У ПИТАЊУ

ПРОВЕРИТИ ВАКЦИНАЛНУ КАРТОТЕКУ ДРЖАВЕ-ЖИВОТИ ДЕЦЕ СУ У ПИТАЊУ

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек поводом епидемије малих богиња у Србији поручио је да немамо жељени обухват вакцинације, да се проверава цела вакцинална картотека државе и истиче да ће се појачати рад инспекцијских служби.

од Паланка данас
0 Коментар

Он је истакао да од 12 оболелих од малих богиња, њих девет није примило ММР вакцину, млађи су од две године, а три одрасле особе имају непознати или непотпуни вакцинални статус.
Ђерлек је за РТС рекао да 2017. и 2018. година, када је од малих богиња преминуло 16 особа, треба да нам буду упозорење.

„Очито да ми немамо жељени обухват вакциације и оно што се десило 2017. и 2018. године је тешко и изговорити, а камоли замислити да нам се понови. Увек је то нешто што нас подсећа да морамо бити обазриви како нам се не би поновило“, поручује Ђерлек.

Истиче да су пооштрене противепидемијске мере и када је реч о пријављивању сумњивих случајева, али и када је у питању дијагностика.

„Проверавамо целу вакциналну картотеку на територији Србије и у неким окрузима имамо успеха, а у некима нажалост немамо“, додаје Ђерлек.

Он је указао да је важно утицати на свест родитеља и да морају да покажу већу одговорност према својој деци.

„Без обзира на све приче које се чују о аутизму, које могу бити превара века у медицинском смислу. С друге стране, ова прича из 2017. и 2018. године је застрашујућа и не смемо дозволити да нам се понови“, поручује Ђерлек.

Наводи и да се мора поштовати Закон о заштити становништва од заразних болести.

„Ми ћемо морати да појачамо рад наших инспекцијских служби. Заиста ја разумем да понекад се одложи примање вакцине због неке акутне респираторне инфекције, али морамо ући у те вртиће и видети да ли заиста сви малишани имају оправдање зашто нису примили вакцине. Закон о заштити становништва од заразних болести нас обавезује да не може да се упише дете у те установе ако није вакцинисано“, рекао је Ђерлек.

Он је објаснио да је педијатар дужан да обавести инспекцију Министарства здравља уколико неки родитељ одбије неосновано да вакцинише своје дете, а на питање да ли је било покретања прекршајних поступака против родитеља, Ђерлек каже да јесте.

„Ја ту не искључујем нити лишавам одговорности наше лекаре. Мислим да лекари морају више разговарати и упозоравати родитеље о невакцинисаности деце. У тој примарној здравственој заштити, у том првом контакту морају бити мало упорнији лекари и упозоравати родитеље на последице које могу да се десе“, додаје Ђерлек.

У јавности има лекара који износе антиваксерске ставове, а Ђерлек каже да је на срећу у питању мањи број њих, али су некако упорнији.

„Та прича коју они пласирају некако се више лепи народу, него оно што ми нон-стоп апелујемо да људи вакцинишу своју децу зато што треба веровати науци и вакцинама које су већ 200 година присутне и спасиле су милионе живота“, наводи Ђерлек.

Говорећи о томе да ли је могуће сада вакцинисати децу од 5 до 15 година, како бисмо достигли колективни имунитет, Ђерлек каже да „нећемо бирати начин да заштитимо здравље деце“.

„Здравље деце, животи деце су у питању и зато и радимо проверу вакциналне картотеке на нивоу целе државе и изричито ћемо тражити да се поштује Закон о заштити становништва од заразних болести“, истиче Ђерлек.

Против 43 лекара ‘антиваксера’ 2018. године поднете су прекршајне пријаве, а Ђерлек каже да је потребан тимски рад.

„Не може Министарство радити свој посао одлично, Батут такође, а да они који треба да кажњавају гледају кроз прсте и застари предмет. Када су у питању здравље и животи не само деце него и одраслих, морамо тимски наступати, са здрављем нема игре и ту морамо бити врло озбиљни“, закључује Ђерлек.

Што се тиче несташице антибиотика, односно упозорења пре Нове године да нема довољно сирупа на бази пеницилина за децу, Ђерлек истиче да нема места паници, да се десила несташица у децембру два, три дана, као и да има заменских лекова.

„У Галеници која производи синацилин је дошло до застоја у производњи, али смо имали заменске лекове амоксиклав, панклав. Није било тоталне несташице и у овом тренутку је најважније смирити родитеље“, поручује Ђерлек.

Додаје да је контактирао и са Агенцијом за лекове и медицинске средства, и да већ од сутра, најкасније до понедељка, сируп „оспамокс“ може да се очекује у апотекама.

На питање родитеља да ли су заменски лекови једнако добри, Ђерлек је рекао  да јесу, и замолио апотекаре да кажу да имају заменске лекове за Синацилин, а родитељима поручио да могу да оду код лекара и траже рецепт за неки заменски лек.Povezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept