ПРВА НАГРАДА ЗА ФОТОГРАФЕ МЕШ „ГОША“ НА КОНКУРСУ ЕПАРХИЈЕ ВРАЊСКЕ И МАНАСТИРА ХИЛАНДАР

Милош Савић, ученик четврте године МЕШ ,,Гоша“ и члан фото-секције под менторством проф. Наташе Миљевић,

освојио је Прву награду на ликовном конкурсу који је расписала Епархија врањска, Црквена општина Сурдулица уз подршку Светог Манастира Хиландар, намењен ученицима у Републици Србији, Републици Српској и расејању.

Милош је за свој рад ,,Манасијо древни граде“ кога можете видети у прилогу, награђен седмодневним тематским боравком на Златибору током овог лета. Ово је већ седма награда по реду за фотографе МЕШ ,,Гоша“ у протеклих годину и по дана откако фото секција у школи постоји.

Ове године обележена је прва слава Светих сурдуличких мученика, њих око 3000 страдалих у Првом светском рату од стране бугарских окупатора. Велики број свештеника из овог дела Србије, као и са простора Вардарске Србије и Косова је том приликом такође убијен. Сви они су прошле године на редовном заседању Светог Архијерејског Сабора уврштени у календар Светих. За дан празновања Сабор је одредио 29. мај, јер су тога дана 2010. године, Свете мошти сурдуличких мученика пренешене у обновљену Спомен-костурницу.

Уочи прве славе ове године, 28. маја, након вечерње архијерејске службе и посете спомен-костурници у којој су похрањене мошти Светих сурдуличких мученика, на градском шеталишту испред Културног центра отворена је изложба, коју су приредили Епархија врањска и Архив Српске Православне Цркве. О изложби и њеном значају говорио је др Радован Пилиповић, директор Архива Српске Православне Цркве из Београда. Протојереј Небојша Стојадинов подсетио је на страдање српског живља и свештенства Српске Православне Цркве у Бугарској окупационој зони у време Првог светског рата, а присутне је поздравио и Епископ врањски г. Пахомије, који је и отворио изложбу. У име Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама при Министарству правде Србије, изложби и првој слави присуствовао је г. Марко Николић, помоћник директора Управе (извор – сајт СПЦ).

Епархија врањска и локална самоуправа, уз помоћ Војске Србије и Кола срспких сестара су затим у Духовски уторак , на сам дан Светих мученика сурдуличких, 29. маја, организовали прву славу посвећену овим Светим мученицима. У порти Храма Светог Георгија у Сурдулици служена је Света архијерејска Литургија уз присуство ЊП Епископа – врањског г. Пахомија, бихаћко-петровачког г. Сергија и кумановско-полошког  г. Јоакима, уз саслуживање крушевачког свештенства и предивно византијско појање сестара из Манастира Светог Стефана код Врања и хора ,,Свети кнез Лазар“ из Крушевца.

Награђеним ученицима је ЊП Епископ врањски г. Пахомије по завршетку Свете Литургије уручио награде, а цео догађај је протекао у знаку изузетног гостопримства домаћина и позива на будућу сарадњу и одзив на овакве конкурсе тј. узимање учешћа у обележавању важних догађаја из наше историје и традиције.

У прилогу, поред награђеног рада можете видети кадрове са саме славе и доделе награда, као и рад фотографа на оближњем Власинском језеру, природном бисеру овог краја, са кога вам преносимо делић радне атмосфере и малу илустрацију о томе како обично настају наше награђене фотографије.

Фото – Милош Савић и Наташа Миљевић

hdr

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/prva-nagrada-za-fotografe-mes-gosa-na-konkursu-eparhije-vranjske-i-manastira-hilandar/