Početna » ПРВИ РАСПУСТ У ШКОЛАМА У СРБИЈИ ВЕЋ ОД 8. НОВЕМБРА

ПРВИ РАСПУСТ У ШКОЛАМА У СРБИЈИ ВЕЋ ОД 8. НОВЕМБРА

Према школском календару основци ове године имају јесењи распуст од 8. до 10. новембра, затим зимски од 3. до 19. јануара 2024. године, а пролећни распуст почеће 29. априла и трајаће до 6. маја. Летњи распуст за основце од првог до седмог разреда почиње 17. јуна 2024. године, а завршава се 30. августа, док ће осмаци на летњи распуст отићи након полагања завршног испита, а крај летњег одмора биће 30. августа, објављено је у школском календару за 2023/2024. годину на сајту Министарства просвете.

од Паланка данас
0 Коментар

Што се тиче државних и верских празника, радни празници за основце су Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату 21. октобар, Свети Сава – Дан духовности 27. јануара, затим Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату 22. априла, Дан победе 9. маја и Видовдан – спомен на Косовску битку 28. јуна.Свети Сава и Видовдан празнују се радно, без одржавања наставе, а Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату, Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату као и Дан победе су наставни дани, осим када падају у недељу.

У школама у Србији се обележавају и Дан просветних радника 8. новембар, Међународни дан матерњег језика и Дан сећања на Доситеја Обрадовића 10. април.

Ученици и запослени у школи имају право да не похађају наставу, односно да не раде у дане верских празника.

Православци првог дана крсне славе, припадници исламске заједнице првог дана Рамазанског бајрама 10. априла и као и 16. јуна, првог дана Курбанског бајрама.

Припадници јеврејске заједнице имају право да не похађају наставу, односно у школи не раде 25. септембра на први дан Јом Кипура.

Припадници верских заједница које обележавају верске празнике по грегоријанском календару 25. децембра на први дан Божића, не долазе у школу, а припадници верских заједница које обележавају верске празнике по јулијанском календару 7. јануара, на први дан Божића.

Када је реч о васкршњим празницима нерадни дани су почев од Великог петка, закључно са другим даном Васкрса и то католици од 29. марта до 1. априла, а православци од 3. до 6. маја.

Свечана подела ђачких књижица, односно сведочанстава, ученицима од првог до седмог разреда, на крају другог полугодишта, обавиће се 28. јуна.

Ученици осмог разреда полагаће пробни завршни испит 22. и 23. марта, а завршни испит 17, 18. и 19. јуна.

Прво полугодиште од 1. септембра до 29, децембра

Прво полугодиште траје од 1. септембра, до 29. децембра, а друго од 22. јануара 2024. године  до 31. маја за ученике осмог разреда, односно 14. јуна године за ученике од првог до седмог разреда.

За средњошколце прво полугодиште почиње такође 1. септембра, а завршава 29. децембра 2023. године. Друго полугодиште за средњошколце почиње 22. јануара, а завршава 21. јуна 2024. године.

Друго полугодиште за ученике четвртог разреда гимназије завршава се 24. маја 2024. године, а за ученике трећег разреда трогодишњег и четвртог разреда четворогодишњег образовања стручних школа 31. маја 2024. године.

Друго полугодиште за ученике првог и другог разреда трогодишњег, односно првог, другог и трећег разреда четворогодишњег образовања стручних школа, за које је планом и програмом наставе и учења прописана реализација професионалне праксе завршава се најкасније 15. августа 2024. године.

Јесењи, пролећни и летњи распуст

У току школске године ученици имају јесењи, зимски, пролећни и летњи распуст.

Јесењи, зимски и пролећни распуст средњошколци ће имати када и основци с тим што за ученике првог, другог и трећег разреда гимназије и четворогодишњих средњих стручних школа и ученике првог и другог разреда трогодишњих средњих стручних школа, летњи распуст почиње 24. јуна, а завршава се 30. августа 2024. године.

За ученике четвртог разреда гимназије, четвртог разреда четворогодишњих и трећих разреда трогодишњих средњих стручних школа, летњи распуст почиње по завршетку матурског/завршног испита, а завршава се 30. августа 2024. године.

Пријављивање за полагање пријемних испита обавиће се од 16. од 22. априла 2024. године, и то од 16. до 19. априла 2024. године, електронским путем преко портала Моја средња школа, а 19. и 22. априла непосредно у матичним основним школама и непосредно у средњим школама у којима је организовано полагање пријемних испита.

Пријемни испити за упис ученика у средње школе за школску 2024/2025. годину биће организовани у периоду од 10. до 19. маја 2024. године.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept